"Berkin için çok üzgünüm"

Fransa'nın Strazburg kentinde devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nun akşam oturumunda yarın oylamaya sunulacak 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu masaya yatırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STRAZBURG - Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda vekiller 2009-2014 döneminin son Türkiye raporunu görüştü. Oturuma 15 yaşında polisin attığı biber gazı kapsülü sonucu 269 gündür komada yaşam mücadelesi veren ve bugün mücadeleyi kaybeden Berkin Elvan damgasını vurdu.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, “Berkin için çok üzgünüm. Türk halkının demokrasi talebini görüyorum. Bu talep benim çalışmalarımda hep rehberim olacak” dedi.

Füle, Türkiye için iyi niyetli konuşmalar hazırladığını ama okuma fırsatını bulamadığını dile getirerek “Bugüne kadar üyelikler ancak bütün kriterlerin yerine getirilmesiyle oldu. Bunun kısa yolu yok. Türkiye de üye olmak istiyorsa bunu yapacak. Ama biz de fasılları açmadan daha fazla talepkar olursak, bizim işimizi zorlaştırırsınız. Burada sorulması gereken soru, AB Türkiye için model olmalı mı? Bunun yanıtını vermeniz önemli. Bugün ölen genç çocuk Berkin Elvan olayını gündeme getirdiniz. Çok üzgünüm. Türk halkı daha fazla demokrasi talep ediyor. Ben Türk halkının bu çağrısını duyuyorum. Ve çalışmamda hep bu çağrı bana rehberlik edecek” diye konuştu.

"Türkiye, Kopenhag kriterlerinden uzaklaşıyor"

Dönem başkanı Yunanistan’ın AB’den sorumlu bakanı Dimitris Kurkulas da Türkiye'nin daha fazla reform yapması gerektiğini belirterek, “Türkiye, Kopenhag kriterlerinden uzaklaşıyor. AB, yargı bağımsızlığı konusunda endişelidir. Bunu son ziyaretinde Brüksel’de Başbakan Erdoğan’a da ilettik. Bundan sonra ilerleme olup olmayacağı Türkiye’nin atacağı adımlara bağlı” dedi.

Türkiye raporu tasarısı ve rapor üzerinde verilen 25 değişiklik önergesi bugün Genel Kurul’da oylanacak.