"Bölgede gelişmelere hazır olmalıyız"

Ahmedinejad, ABD ve İsrail sonrası bölgede oluşacak gelişmelere karşı hazır olunması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bölgede ABD ve İsrail sonrası bir durum için hazır olunması gerektiğini belirtti.

Ahmedinejad, İran'ı ziyaret eden Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "ABD ve siyonist İsrail'in sulta ve şaşalı gücü hızlı bir şekilde yok olma sürecine girmiş bulunuyor. Bu, bölgede önemli siyasi olaylara sebep olacak. İran ve Suriye bu duruma karşı hazır olmalı" ifadesini kullandı. Batı ile tüm sorunların çözümlenmesinden yana olduklarını belirten Ahmedinejad, "Diğerlerinin de ciddi ve hazır olmalarını ümit ediyorum ki böylece muhtelif bölgesel ve uluslararası sorunları diyalog ve müzakereyle çözelim" dedi.

Ahmedinejad, İran halkının karşısında duranların sonunda sorunların çözümü için tek yolun müzakere olduğunu anladıklarını kaydetti. Ahmedinejad, Lübnan, Filistin, Irak ve diğer genel konularda Suriye ile ortak görüşleri paylaştıklarını söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad da İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diyalogla çözülebileceğini belirtti. Bu konuda Batı'dan İran'a bir mesaj getirmediğini belirten Esad, uluslararası yasalar ve haklar çerçevesinde İran'ın nükleer enerji elde etme hakkını desteklediklerini söyledi. Esad, İranlı yetkililerle görüşmesinde nükleer enerji programıyla ilgili bilgi aldığını kaydetti. Esad, İran'daki temasları çerçevesinde İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından da kabul edildi. Suriye lideri, göreve geldiği 2000'den bu yana 6. kez İran'ı ziyaret ediyor.