"Brezilya'da işkence 'kronik' bir sorun"

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Brezilya'daki cezaevlerini eleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRASILIA  - İnsan Hakları İzleme Örgütü, Brezilya'da cezaevlerinin ''aşırı derecede kalabalık'' olmasını eleştirdi ve ülkede ''işkencenin'' kronik bir sorun olduğunu bildirdi. 

Örgütün yıllık raporunda, Brezilya'da adalet sistemindeki gecikmelerin, cezaevlerinin aşırı kalabalık olması sorununu ağırlaştırdığı, ''yaklaşık 200 bin kişinin yargılama öncesi tutukluk evresinde olduğu, Piaui eyaletinde cezaevinde kalanların yüzde 66'sının henüz yargılanmadığı'' belirtildi. 

Cezaevlerinde aşırı kalabalığın ve temizlik koşullarının, hastalıkların yayılmasına neden olduğuna ve mahkumların, sağlık görevlilerine erişiminin güçlüğüne dikkati çeken örgüt, karakollarda ve gözaltı merkezlerinde işkencenin ''kronik'' bir sorun olduğunu açıkladı. 

Raporda, ''2013 yılında Parana eyaletinde polisin, 14 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiklerini ve kızı öldürdüklerini itiraf ettirmek için 4 kişiye elektrik verdiği, zanlıları havasız bıraktığı ve dövdüğü'' belirtildi. 

Örgüt ayrıca, ''2013'te Sao Paulo eyaletinde Vila Maria cezaevinin güvenlik kamerasının çektiği, basına sızan görüntülerde, gardiyanların 6 çocuğu dövdüğünün görüldüğü'' bildirdi. 

İnsan hakları örgütlerinin, Brezilya'daki cezaevi koşullarını uzun süredir eleştirdikleri biliniyor. 

Brezilya Adalet Bakanı Eduardo Cardozo, 2012 yılında ülkede cezaevine girmektense ölmeyi yeğleyeceğini ve cezaevlerindeki koşulların ''Ortaçağ'dan kalma'' olduğunu söylemişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir