"Dağ fare doğurdu"

Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat, Başbakan Angela Merkel'in Türkiye ziyareti için "dağ fare doğurdu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Kenan Kolat, Başbakan Angela Merkel'in Türkiye ziyaretinin, Almanya'daki Türk toplumun tatmin edecek bir sonuç getirmediğini ifade etti.

Kolat, Merkel'in Türkiye ziyaretini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, ziyaret öncesinde Almanya'da Türk liselerinin açılması konusundaki tartışmaların Türk toplumu tarafından garipsendiğini savunarak, "Görüşmelerde Türk toplumunun temel eğitim sorunlarının ele alınacağı yerde sadece lise konusunun gündeme getirilmesi sonuç itibarıyla Almanya'daki tartışmaları çok gereksiz bir yöne çekmiştir" dedi.

"Türk tarafının, Türkçe eğitimin 2. ya da 3. yabancı dil ve Abitur (yüksek öğretim olgunluğu belgesi) için sınav dili olmasını istemesi, Türkçenin teneffüslerde yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini söylemesi, Türkistik bölümlerinin açılmasını istemesi ve Türkçeye karşı var olan ön yargıların ortadan kaldırılması gibi talepler getirmesi gerekirdi" diyen Kolat, bunun yapılmadığı gibi gereksiz tartışmalarla boşa vakit harcandığını savundu.

Özel liselerin hangi dilde olursa olsun kurulabileceğini, bunun anayasal bir hak olduğunu ve bu konuda Başbakan Merkel'in değil, eyalet hükümetlerinin karar verdiğini belirten Kolat, bu tür liselerin sadece iki dilli eğitim vermesi durumunda başarılı olabileceğini, bunun için de Türklerin dışında diğer göçmen kökenlilerin de bu okullara gitmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda da Merkel'in "imtiyazlı ortaklık" önerisini yineleyerek koalisyon protokolüne aykırı hareket ettiğini ve koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Parti'nin (FDP) bu konuda açıklama yapmak durumunda kaldığını bildiren Kolat, Türkiye'nin üyelik konusunda üzerine düşeni yapmaya hazır olması, AB'nin de çifte standartlardan vazgeçerek, Türkiye'ye üyelik için bir tarih verilmesi gerektiğini kaydetti.

Vize uygulaması ile ilgili olarak da herhangi bir somut adımın atılmadığını, sadece iyi niyet gösterisi yapıldığını savunan Kolat, açıklamasında, "Türkiye üzerinden AB'ye kaçak yollarla girenlerin geriye gönderilmesi konusunun vize konusuyla karıştırılması tehlikesi vardır. Bu konuda Türkiye'nin taviz vermemesi gerekir. Zira AB, geri dönüş anlaşmasının karşılığında vize konusunda adım atmak istediğini dile getirmektedir. Oysa vize konusunda Ortaklık Anlaşmasından kaynaklanan haklar bulunmaktadır ve bu haklardan bir anlaşma uğruna vazgeçilmemelidir" ifadesini kullandı.

Kolat, gelecekte yapılacak görüşmelerden önce Türk toplumunun görüşlerinin alınmasında, görüşmelerin başarısı açısından yarar gördüğünü belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir