"Davos'u, batıdan kopup kopulmadığı konusuna dönüştürmek yanlış"
ICG Türkiye Temsilcisi Hugh Pope, Türkiye'nin dış politika konularına ilişkin Jamestown Vakfı'nda konuşma yaptı
WASHINGTON - Uluslararası Kriz Grubu'nun (ICG) Türkiye temsilcisi Hugh Pope, Davos'taki Gazze panelinde, duyguların ağır bastığı olağanüstü bir atmosferde ortaya çıkan reaksiyonu, Türkiye'nin Batı'dan kopup kopmadığı sorgulamasına dönüştürmenin yanlış olduğunu belirtti.
Washington'daki düşünce kuruluşlarından Jamestown Vakfı'nda düzenlenen oturumda Pope, Türkiye'nin dış politika konularına ilişkin konuşma yaptı. Türkiye'de uzun yıllar gazetecilik de yapmış olan Pope, Başbakan Erdoğan'ın, Filistin meselesine yönelik tutumunun, "Türkiye'nin Avrupa'dan yüzünü çevirdiği anlamına gelmediğini" vurguladı ve "Davos'u, Türkiye'nin Batı'dan kopup kopmadığı sorgulamasına dönüştürmek yanlış" diye konuştu.
Türkiye'nin Orta Doğu'daki arabuluculuk rolünün, uzun yıllar güven artırmaya yönelik girişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Pope, Davos'un ardından, şimdilik bu sürecin askıda olduğunu söyledi.
Hugh Pope, Türkiye'nin, AB'ye girmeyle ilgili pozisyonunu da açıklığa kavuşturması gerektiğini kaydetti. Türkiye-AB ilişkilerinde hala riskin mevcut olduğunu savunan Pope, Kıbrıs Rum kesimine limanların açılması konusunun açıklığa kavuşturulmamasına işaret etti. Pope, bu konuda gelişme olmadığı takdirde yıl sonunda AB ile müzakerelerin kendiliğinden duracağını öne sürdü.
Türklerin büyük çoğunluğunun halen AB üyeliğini istediğine dikkati çeken Pope, reform sürecine devam edilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Türkiye'ye dış yatırımların, 2005 yılında AB ile müzakerelerle yağmaya başladığını belirten Hugh Pope, ancak bugün yatırımların azaldığını, bunun da ekonomik krizden değil, Türkiye'nin AB yönünde çalışmalarını yavaşlatmasından kaynaklandığını ileri sürdü.
Türk toplumunda İslam'ın rolünün artması konusundaki bir soru üzerine Pope, "Eğer bunu türbanın görünürlüğünün artması bakımından soruyorsanız, bunda özel bir artış olduğunu düşünmüyorum. Köyden kente göçle birlikte türbanın sayısı artmış gibi görünebilir" dedi.
Erdoğan'a yönelik "İslamcı" yakıştırmasını da haksız bulduğunu söyleyen Pope, İslamcı tanımına, şeriat istemenin dahil olduğunu, ancak Türkiye'de böyle bir seçmen kitlesi bulunmadığını kaydetti.