"Dünyada kayıt dışı çalışan kişi sayısı 1.8 milyar"

OECD, dünyada çalışma gücünün yarıdan fazlasının iş güvenliği ve koruma olmaksızın çalıştığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), özellikle dünyanın en yoksul ülkelerindeki kadınlar olmak üzere, dünyada çalışma gücünün yarıdan fazlasının iş güvenliği ve koruma olmaksızın çalıştığını, küresel ekonomik krizin durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi.

Merkezi Paris'te bulunan OECD'nin yayımladığı raporda, dünyada kayıt dışı çalışan kişi sayısının 1,8 milyarı bulduğu, buna karşılık 1,2 milyar insanın ise kayıt altında olduğu belirtildi.

"Kayıt dışı sektörde çalışan işçi sayısının artmasının yoksul ülkelerdeki yoksulluk konusunda ciddi sonuçları olacak" denilen raporda, kayıt dışı çalışanların sayısının, 2020 yılına kadar çalışma gücünün üçte ikisine ulaşacağı, ekonomik kriz nedeniyle bu sayının daha da artabileceği uyarısında bulunuldu.

"Finansal kriz birçok insanı çalışma hayatı dışına itiyor ve işsizlik sigortasının olmadığı gelişmekte olan ülkelerde insanlar düşük ücretli, koruma olmayan ve yüksek riske maruz kalan kayıt dışı işlerde çalışmaya zorlanıyor" ifadesine yer verilen raporda, bu durumdan genç insanların ve yaşlıların yanı sıra özellikle kadınların etkilendiğine dikkat çekildi.

Kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin yoksul bölgelerde yüksek olduğu vurgulanan raporda, Sahra altı Afrika'sında tarım dışı sektörde çalışanların üçte ikisinin herhangi bir güvenlik, yasal hak ve korumadan mahrum olduğu ifade edildi. Raporda, Güney Asya'da çalışanların üçte ikisinin ve Latin

"Amerika'da çalışanların yarısı iş güvenliği olmadan çalışıyor"

Amerika'da ise yarısının iş güvenliği olmadan çalıştığı, tarımda çalışanlar dahil edildiğinde bu sayının daha da yükselebileceği vurgulandı.

Kayıt dışı sektörde çalışan 700 milyon işçinin dünyada yoksulluk sınırı olan günlük 1,25 dolardan daha az ve 1,2 milyar insanın ise günlük 2 dolardan daha az kazandığını belirten OECD, güçlü büyüme oranlarına rağmen Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerde kayıt dışı çalışmanın sorun olduğuna dikkat çekti.

Raporu hazırlayanlardan Johannes Jutting, "Hindistan, son 10 yılda her yıl yüzde 5 büyümesine rağmen, insanlar daha iyi iş koşullarının oluşturulmadığını düşünüyor. Çünkü 10 çalışandan 9'u, yani 370 milyon kadar insan, resmi sosyal güvenlikten yararlanamıyor" dedi.

OECD, kayıt dışı sektörde çalışanların işlerini korumayı desteklemek için, büyük mikro kredi sağlanması, ek kamu çalışma programları, iş becerilerini düzeltmek amacıyla nakit transfer programları ve sektörde çalışanlara uygun alt yapı dahil "derhal ve alışılmadık faaliyetlere" ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

OECD, gelişmekte olan büyük piyasa ülkelerinin kayıt dışı sorununu halletmek için özellikle iş gücü piyasasındaki düzenlemelerle ilgili politikalarını gözden geçirmesi gerektiğine işaret etti.