"Elçilik krizinin altından El-Kaide çıktı"

New York Times, ABD’nin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki bazı diplomatik temsilciliklerini, iki El-Kaide lideri arasında geçtiği belirlenen konuşmalar nedeniyle kapattığını iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki 22 diplomatik temsilciliğini kapatan ABD’nin, El-Kaide terör örgütü liderleri arasında geçen konuşmaları ele geçirdikten sonra böyle bir tedbir aldığı öne sürüldü.

New York Times gazetesinin iddiasına göre, iki El-Kaide lideri arasında geçtiği ortaya çıkarılan konuşmalar, ABD yönetimini temsilciliklerin kapanması yönünde karar almaya yöneltti.

El Kaide liderlerinden Eymen el-Zevahiri ile örgütün Yemen sorumlusu Nasir el-Vuhayşi arasında geçtiği öne sürülen konuşmalarda, 11 Eylül’den bu yana en ciddi saldırıların planlandığı iddia ediliyor. İddiaya göre iki lider arasındaki diyaloglarda herhangi bir hedef belirtilmezken, saldırıların an meselesi olduğuna işaret ediliyor.

ABD yönetimi, bölgedeki diplomatik temsilciliklerin geçici olarak kapatılmasıyla ilgili kararın yeni bir tehditten ziyade tedbir amacıyla alındığını belirtmişti.

Bu arada birçok Avrupa ülkesi de Yemen’deki diplomatik temsilciliklerini kapatma kararı aldı. İngiliz yetkililer Yemen'in başkenti Sana'daki temsilciliğin salı gününe kadar kapalı kalacağını duyururken, Yemen'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise temsilciliklerinin 8 Ağustos’a kadar kapalı kalacağını açıkladı. Norveç de muhtemel bir El-Kaide saldırısına karşı Suudi Arabistan ve Ürdün'deki büyükelçiliklerini halka kapatma kararı aldı.

Bingazi'deki ABD Büyükelçiliğine geçen yıl düzenlenen saldırıda ABD Büyükelçisinin yanı sıra 3 ABD vatandaşı ölmüştü.