"Erdoğan ve Merkel'i Sakız'a davet edeceğiz"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias, Avrupa'daki sığınmacı krizini görüşmek üzere Erdoğan ve Merkel'i davet edeceklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Başbakan Aleksis Çipras'ın, sığınmacı konusunu görüşmek üzere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'i Sakız Adası'na davet etmeye hazırlandığını açıkladı. 

Katıldığı bir televizyon programında sığınmacı kriziyle ilgili soruları yanıtlayan Kocias, Yunan adalarına sığınmacı akınıyla ilgili Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden (AB) yeterli destek alamadığını ifade ederek hükümetin bu konuda kendi başına inisiyatif üstlenmeye karar verdiğini belirtti. 

Başbakan Çipras'ın bu kapsamda sorunu yerinde görüşmek üzere, üçlü bir toplantı için Erdoğan ve Merkel'i Sakız Adası'na davet etmeye karar verdiğini söyleyen Kocias, "Sığınmacı sorununu görüşmek için Erdoğan ve Merkel'i Sakız'a davet ederek inisiyatif üstleneceğiz. Davet bizden olacak. Tarih henüz belirlenmedi. Üçlü buluşmanın şubat başlarında olacağını tahmin ediyorum. Amaç, Türkiye ile doğrudan konuşmak. Her iki tarafı da görmek için oradan da İzmir'e geçmeyi planlıyoruz" dedi. 

Kocias, Yunanistan'ın, sığınmacı kriziyle ilgili üçüncü ülkelerin aldığı kararların bedelini ödediğini ve AB ülkelerinin bu konuda verdiği sözleri yerine getirmediğini belirterek "Biz, Suriye ve Irak ile ne savaş yaptık, ne de müdahale etmek istiyoruz. Ortaklarımıza bunu izah etmeye çalışıyoruz. Bunun ötesinde Türkiye ile anlaşma olmalı. Hatırlatmak isterim ki ortaklarımız Yunanistan'dan 150 bin mülteci alacaklardı. Sonuçta sadece Lüksemburg 30 kişi aldı. Ekonomik destek yok" diye konuştu.