"Fed'in kararı büyümenin canlanması için son şans"

Financial Times, Fed'in kararıyla ilgili olarak "Bono piyasalarındaki ilk tepki hayal kırıklığı yarattı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - FED'in parasal genişleme adı verilen ve uzun vadeli devlet tahvili satın alarak uygulanan yöntemi krizden sonra ikinci kez deneme kararı almasını değerlendiren Financial Times'ın yorumu şöyle: "Bono piyasalarındaki ilk tepki hayal kırıklığı yarattı. Çünkü Merkez Bankası 600 milyarlık alımın genişletilmesine sadece ekonomik koşullar gerektirirse karar verileceğini açıkça dile getirdi."

Financial Times, "Merkez Bankası'nın kararı büyümenin canlandırılması ve yüzde 9,6'lık işsizliğin düzeltilmesi için son şans. Çünkü Cumhuriyetçilerin güçlendiği bir Kongre'den bir daha böyle bir karar çıkması ihtimali çok zayıf. Ayrıca dünkü kararın da ekonomiyi ne kadar canlandıracağı meçhul. Birçok ekonomist, evlerinin değeri düşen insanların, bu kaybı dengelemek için tasarrufa yöneldiğine dikkat çekiyor. Ayrıca kararın doların değerini daha da düşürmesi durumunda, bunun küserel etkilerinden de endişe duyanlar var" ifadelerine yer verdi.

Gross: Fed'in kararı dolar açısından negatif

FED'in ikinci bir tur parasal genişlemeye gitme kararı almasını değerlendiren Pimco yöneticisi Bill Gross, FED'in ekonomi için çekler yazmaya, piyasalara trilyonlarca Dolar akıtmaya devam ettiğini belirterek, bu durumun ABD Doları açısında kesinlikle negatif olduğunu ifade etti.

Gross, FED'in Dolar açısından negatif bu kararının, temel olarak yatırımcılara ABD dışına doğru hareket et, güçlü para birimlerine ve büyümeye devam eden ekonomilere odaklan demek olduğunu savudu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir