"Filistinlilerin, geri gönderilmesi durduruldu"

İsrail Ordusu, Hamas'tan kaçarak İsrail'e gelen Filistinlilerin Gazze'ye geri gönderilmeyeceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KUDÜS - İsrail Ordusu, Gazze'de cuma günü yaşanan kanlı çatışmaların ardından, Hamas'tan kaçarak İsrail'e gelen Filistinlilerin Gazze'ye geri gönderilmesi uygulamasını durdurdu.

İsrail Ordusu, Filistin Yönetimi'nin talebi üzerine, Gazze'ye geri gönderilenlerin Hamas tarafından tutuklanması ve hayatlarının tehlikeye girdiğinin anlaşılması üzerine Batı Şeria'daki Filistinli yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından, yaklaşık 150 dolayında Filistinli'nin Batı Şeria'ya gönderilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Geçen cuma günü Gazze'nin Secaiye mahallesinde, Hamas'ın, 25 Temmuz'da meydana gelen ve 5'i İzzeddin El Kassam militanı 6 kişinin öldüğü patlamaların sorumlusu olarak gördüğü El Fetih yanlısı Hillis ailesiyle Hamaslı polis ve güvenlik kuvvetleri arasında, ağır silahların da kullanıldığı gün boyu süren çatışmalar olmuştu. 9 kişinin öldüğü, 90'dan fazla kişinin yaralandığı çatışmaların ardından Hamas'tan kaçarak İsrail'le sınır geçişlerine sığınan 22'si yaralı 180'den fazla Hillis ailesi mensubunun İsrail'e girişlerine izin verilmişti. Yaralı Filistinliler de Aşkelon ile Ber Şeva'deki hastanelerde tedavi altına alınmıştı. Gazze yakınlarında bir askeri üste toplanan ve Batı Şeria'ya geçmeyi bekleyen Filistinlilerden 32'si, İsrail ile Filistin Yönetimi arasında yapılan istişareler ve Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad'ın güvenlikle ilgili sorumluluklarını üzerine almalarının ardından Gazze'ye geri gönderilmişlerdi. El Fetih yetkilileri de bunu doğrulamış ve Batı Şeria'daki El Fetih sözcülerinden Fehmi Zagrir, "El Fetihli yetkililer mevzilerinde kalmalı ve Gazze'yi Hamas'a bırakmamalı diye görüş belirtmişti.

Öte yandan Ber Şeva'da tedavi altında bulunan Hillis ailesi lideri ve El Fetih yöneticilerinden Ahmed Hillis, Hamas'ın ateşi altında kalan üyelerinin ya ölüm ya da İsrail'e gelmekten başka seçenekleri bulunmadığını anlattı. Hillis, Hamaslıların 12 saat süreyle, yaralananlardan birinin bile hastanelere taşınması için ambulansların mahallesine girmesine izin vermediğini belirtirken, Gazze'ye geri gönderilmekten korkup korkmadığı sorusu üzerine, "Korkmuyorum dersem yalan söylemiş olurum. Korkmasaydım burada olmazdım ve Gazze'de korkuyu doğuran nedenler mevcut" dedi.

Bu arada İsrail Radyosu'na konuşan ve Batı Şeria'ya gönderilmeyi bekleyen Filistinlilerden biri, "Düşman tarafından tutuklanmak, kendi milletinden insanlarca öldürülmekten iyi" dedi.

Gazze'ye gönderilenlerin tutuklanması üzerine, İsrailli güvenlik yetkilileriyle Filistin Yönetimi arasında yeniden müzakereler yapıldı. Bu arada sivil toplum kuruluşu "İsrail'deki Kamu Hakları Derneği" harekete geçerek, Adalet Yüksek Mahkemesi'ne Filistinlilerin Gazze'ye geri gönderilmesi uygulamasının durdurulması için başvurdu. Dernek avukatlarından Oded Feller, Gazze'ye gönderilenlerin hayatlarının riske atıldığını, bunun insan haklarına ve İsrail'deki yasalara da aykırı olduğunu belirtti.

İsrail Ordusu'ndan bu sabah yapılan açıklamada da dün başlanan, Filistinlilerin Gazze'ye geri gönderilmesi uygulamasının, Gazze'ye gönderilenlerin hayatlarının tehlikeye girdiğinin anlaşılması üzerine durdurulduğu bildirildi. Ordu yetkililerinin, Filistin Yönetimi ile yapılan görüşmelerin ardından, Filistinlilerin yeniden Batı Şeria'ya Ramallah'a gönderilmelerine karar verildiği ve bununla ilgili hazırlıklara da başlandığı kaydedildi.