"Gösteriler sürdükçe üçüncü yatırım notuna veda edilebilir"

WSJ, "Türk Başbakanı, mücadelesini sermaya piyasalarına taşıyor" başlıklı haberinde hafta sonunun, Erdoğan'ı, sadece göstericiler değil aynı zamanda kargaşayı teşvik ederek piyasaları manipüle etmeye çalışan yatırımcılarla karşı karşıya getirdiğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "faiz lobisi" gibi çevrelere yönelik ağır eleştirileri "Türk Başbakanı, mücadelesini sermaye piyasalarına taşıyor" yorumlarına yol açarken yabancı uzmanlar, "Göstericiler sokaklarda kaldığı ve ülke kutuplaşmış olmayı sürdürdüğü sürece Türkiye, üçüncü yatırım yapılabilir notuna veda edebilir" görüşlerini öne sürüyorlar. 

ABD'nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, "Türk Başbakanı, mücadelesini sermaya piyasalarına taşıyor" başlıklı haberinde hafta sonunun, Başbakan Erdoğan'ı, sadece göstericiler değil aynı zamanda "kargaşayı teşvik ederek piyasaları manipüle etmeye çalışan yatırımcılarla karşı karşıya getirdiğini" yazdı. 

Başbakan Erdoğan'ın "faiz lobisine" yönelik suçlamalara yer verildiği haberde Erdoğan'ın "destekçilerini tasarruflarını özel bankalardan alarak devlet bankalarına yatırmaya çağırdığına" da dikkat çekildi. 

ABD'li gazete, Pazartesi günü borsa ve döviz piyasalarında yaşananlara vurgu yaptığı haberde Erdoğan'ın yönetiminde Türkiye'nin yükselen ekonomiler arasında yatırımcıların "favorisi" hale geldiğini, ekonominin son 10 yılda ortalama olarak yüzde 5 büyüdüğünü belirtirken hükümetin Standard&Poor's'tan bir not artışını beklediğini de kaydetti. 
Bir süre önce Türkiye'nin notunu yükselten Moody's'ın ise kargaşa üzerine yaptığı uyarılara da dikkat çekildiği haberde bu bağlamda yabancı uzmanların görüşlerine de yer verdi. 
Standard Bank yükselen piyasasalar araştırma bölümü başkanı Tim Ash "Göstericiler sokakta kaldığı ve ülke kutuplaşmış olmayı sürdürdüğü sürece Türkiye uçüncü bir yatırım yapabilir notuna veda edebilir" dedi. 

Barklays yükselen piyasa analisti Christian Keller ise, "Başbakan Erdoğan'ın yurt içindeki mevcut tartışmalara şimdi neden (faiz lobisi) bu yönü ilave ettiği belli değil, hele Türk faiz oranları, rekor düzeyde düşük ve gerçekten reel olarak negatif olduğu bir sırada" şeklinde konuştu. Keller "Erdoğan'ın hükümeti, son protesto hareketini bastırabilir ama, 'Türk başarı öyküsü' konusunda ciddi kuşkuları yaratma riskinin pahasına" sözlerine ekledi.