"Gürcistan'a müdahale kabul edilemez"

Brüksel'de düzenlenen AB liderleri zirvesinin taslak metni yayımladı; AB Rusya'yla ilişkileri gözden geçirme kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL  - Avrupa Birliği'nin (AB), Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesini uluslararası hukuka göre "kabul edilemez" olarak nitelendirdiği ve bu müdahaleden dolayı Moskova yönetimiyle ilişkilerini gözden geçirme kararı aldığı bildirildi.

Reuters ajansı, Rusya ile ilişkileri ve Gürcistan'a muhtemel yardımları görüşmek için Brüksel'de düzenlenen AB liderleri zirvesinin taslak metnini yayımladı.

"AB-Rusya ilişkilerinin bir dönüm noktasına geldiği" belirtilen taslak metinde, ilişkilerin gözden geçirilmesiyle, AB ile Rusya arasında çeşitli alanlardaki müzakerelerin devam edip etmeyeceği hakkında da bir karar alınabileceği ifade edildi.

AB liderleri, Rusya'ya, "kendini Avrupa'dan tecrit etmemesi" çağrısında bulunurken, Avrupalı ve Rus liderlerin kasım ayında bir araya geleceği ve AB'nin Moskova'nın Gürcistan ile sağlanan barışla ilgili taahhütlerine uyup uymadığını gözlemleyeceği belirtildi.

Taslak metinde, AB'nin Gürcistan vatandaşlarına vize konusunda kolaylık ve Gürcistan'da yeniden yapılanma için yardım sağlayarak, ayrıca bir serbest ticaret anlaşması yaparak bu ülkeyle yakın ilişkilere hazır olduğu kaydedildi.