"İran'da bazı çevreler Taliban'a silah gönderiyor"

BBC'nin haberine göre, Taliban üyeleri, İran devletindeki bazı unsurlar ve kaçakçılardan İran yapımı silahlar aldıklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin yaptığı bir araştırma, İran devleti içindeki bazı unsurların Afganistan'daki Taliban'a silah yolladığını ortaya çıkardı.

BBC'nin haberine göre, Taliban üyeleri, İran devletindeki bazı unsurlar ve kaçakçılardan İran yapımı silahlar aldıklarını söyledi. Afganistan'daki İngiliz askerlerinin de İran içindeki bir grup tarafından verildiği sanılan bazı silahları ele geçirdiği belirtildi. Kabil'deki İran Büyükelçiliği iddiaları reddederek, Tahran'ın Afgan hükümetini desteklediğini bildirdi. Haberde, İran yapımı silahların sağlam ve özellikle de tahrip gücünün yüksek olduğu da belirtildi.

Habere göre bir Taliban komutanı, "İran yapımı silahların Taliban'ın bölgedeki Amerikan birliklerine karşı saldırı kabiliyetini geliştirdiğini" anlattı.

Taliban komutanı, İran'ın kendilerine Dragon tipi mayın gönderdiğini, bu mayınların tahrip gücünün sıradan mayınlara göre çok yüksek olduğunu ifade etti. Komutan ve diğer kaynaklar, İran silahlarına iki yoldan sahip olabildiklerini, silahların sınırdan para karşılığında kaçakçılar tarafından getirildiğini, bunun yanı sıra İran hükümetinin hibe de ettiğini söylediler.

Tehlikeli silahlar tedarik edildi

İngiltere'nin Kabil Büyükelçisi Sir Sherard Cowper-Coles da benzer açıklamalar yaptı. Sir Sherard, İran devleti içindeki bir grubun, ülkenin güneyindeki Taliban'a sınırlı sayıda çok tehlikeli silahlar tedarik ettiğini, muhtemelen bundan İran'daki diğer kurumların haberi olmadığını belirtti. Büyükelçi, "Şii ülkesi İran'ın Taliban gibi Sünni aşırılara yardım etmesinin çok tehlikeli bir oyun olduğunu" da ifade etti. BBC, giderek kötüleşen ABD-İran ilişkilerinin de İran'daki bazı çevreleri Taliban'a destek verme fikrine yöneltmiş olabileceği yorumunu yaptı.