"Kıbrıs resmen bölünebilir"

Financial Times, müzakerelerden bir sonuç alınmazsa, Kıbrıs'ın resmen bölünmesinin gündeme gelebileceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Financial Times gazetesi, Birleşmiş Milletler'de yapılacak Kıbrıs görüşmelerinin Kıbrıs sorununun çözümü için son şans olduğunu belirtti.

James Blitz imzalı makalede, "Müzakerelerden bir sonuç alınmazsa, ada resmen olarak ikiye bölünebilir" diyen diplomatların görüşleri öne çıkarıldı.

Makalede, BM'nin adaya çözümü getirmek için son başlattığı girişimin üzerinden üç yıl geçtikten sonra, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti liderlerini New York'a çağırarak açmazı çözmeye çalışacağına dikkat çekildi. Financial Times'a açıklama yapan müzakerelerde rol alan bir diplomat, "Burada sonsuza dek kalıp, anlamsız görüşmeler yapmayı sürdürmeyeceğiz" dedi.

18 Kasım'da başlanması beklenen müzakerelerin son şans olduğunu söyleyen bir başka diplomat "Artık, başarısızlığın acı verici sonuçlarıyla yüz yüze gelmemiz gereken noktaya yaklaşıyoruz" dedi."

Financial Times, Derviş Eroğlu'nun Kıbrıslı Türklerin lideri seçilmesi ardından müzakerelerin hız kestiğini de belirtip ekliyor:

"Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'a muhalif olanlar ise, Rum liderliğinin, danışmanlar bir anlaşmaya her yakınlaştığında geri çekilme taktiği izlediğini söylüyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir