"Nükleer silahlar artık etkisini yitirdi"

İran Dışişleri Bakanı Mutteki, nükleer silahların hiçbir sorunu çözemediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, nükleer silahların hiçbir sorunu çözemediğini ve etkisini yitirdiğini söyledi.

Mutteki, nükleer silahlara sahip ülkelerin, dünyanın karşılaştığı sorunlara çözüm bulamadığı gibi kendi çıkarlarını dahi koruyamadığını kaydetti.

''Dünya son 20 yılda sayısız krizlerle karşı karşıya kaldı, ancak ambarları çok tehlikeli nükleer silahlarla dolu küresel güçler, çözüme yönelik rollerini oynayamadı, hiçbir şey yapamadı'' diyen Mutteki, ''Nükleer silahlar artık etkisini yitirdi'' ifadesini kullandı.

Mutteki, ''Nükleer silahlar, niçin Sovyetlerin yıkılmasını engelleyemedi, ABD'nin Irak, Afganistan ve Filistin'de başarısızlığını niçin önleyemedi'' diye sordu.

Mutteki'nin açıklamaları, ABD, Avrupa ülkeleri ve İsrail'in, Tahran'a yönelik suçlamalarını artırdığı bir dönemde geldi.

İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) uyarınca ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde nükleer enerji faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, nükleer silah edinme yönündeki suçlamaları reddediyor.