"Obama'nın Türkiye ile işbirliğine ihtiyacı var"
ABD'de Demokrat Parti Milletvekili Wexler, Irak konusunda Türkiye ile işbirliği yapılması gerektiğini belirtti
WASHINGTON - ABD'de Demokrat Parti Florida Milletvekili Robert Wexler, Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantileyen Barack Obama'nın ABD Başkanı olduğu takdirde ilk hedefinin Irak'tan güvenli bir şekilde asker çekmek olacağını ve bunun için de Türkiye ile işbirliğine ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Türk dostluk grubunun kurucularından olan Wexler, piyasaya yeni çıkan 'Fire Breaşing Liberal' adlı kitabını, Türk asıllı Amerikalıların katıldığı bir toplantıyla tanıttı ve imzaladı. Toplantıda konuşan Wexler, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, Irak Savaşı'nda tek yanlı bir tutum alarak Türkiye'nin tepkisini topladığını ve Türk-Amerikan ilişkilerine zarar verildiğini savunurken, Obama döneminde bunun değişeceğini ve Türk-Amerikan ilişkilerinin olumlu yönde ilerleyeceğini söyledi. Yıllardır kendisini Türk-Amerikan ilişkilerinin ilerlemesine adadığını söyleyen Wexler, Obama'nın ilk dış politika önceliğinin, Irak'tan güvenli bir şekilde Amerikan askerlerinin çekilmesi olduğuna işaret etti. Wexler, "150 bin Amerikan askerini Irak'tan güvenli bir şekilde çıkarmak için Türkiye ile işbirliği yapmamız gerekecek" dedi. Wexler, Obama döneminde Türk-Amerikan ilişkilerinin sadece iyi gitmekle kalmayacağını, çok ilerleyeceğini kaydetti. Wexler Obama'nın, Bush yönetimi gibi "tek taraflı" kararlar almayacağını, BM ve NATO'nun rolüne saygı göstereceğini belirtti ve "Bence Obama dönemi, Türk-Amerikan ilişkilerinde çok olumlu bir dönem olacak" dedi.
"Türkiye'nin iç meselesi"
Katılımcılardan birinin, Türkiye'deki gelişmelerden endişeli olup olmadığı sorusu üzerine Wexler "Bunlar Türkiye'nin iç meselesi. Türk halkının çözmesi gerekecek" dedi. Ancak Türkiye'nin, Washington'daki bir dostu olarak, bazı fırsatların kaybedilmesinden endişe ettiğini belirten Wexler, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin sıkıntıya girdiğini, Kıbrıslı Türkler'e daha fazla engel getirildiğini, Türk-Yunan ilişkilerindeki olumlu gidişin değiştiğini, Ermeni meselesinde fırsatların kaçırıldığını görmek istemediğini vurguladı.
Wexler, Türk ekonomisinin kuvvetli bir noktaya geldiğini de vurguladı. Türkiye'nin bir anayasası, yargı sistemi ve demokratik süreci olduğunu belirten Wexler, "Bütün bunları birleştirerek bir sonuca ulaşmak Türk yetkililerine kalmış" diye konuştu.
Türkiye'de bazılarının, laiklik anlayışının tehlikede olduğu yönündeki bir yoruma karşılık Wexler, dışardan biri olarak böyle bir konu hakkında yorum yapmanın kendisine düşmediğini söyledi. Wexler, "Türkiye'de güçlü bir tartışma ortamı var. Yine böyle olacaktır. Amerikan tarihi de böyledir. Türkiye'de de demokrasi sadece hayatta kalmayı başarmayacak ancak ilerleyecek" dedi.
"Irak'ta mezhep kavgasına karşı uyardım"
ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Türk dostluk grubu üyelerinin saysının her geçen gün arttığına dikkat çeken Wexler, "On yıl sonra bu rakam 78 değil 178 olur" dedi.
ABD Temsilciler Meclisi'nin 435 sandalyesi bulunuyor. Robert Wexler, herkesin, Musevi lobisinin ABD'de çok iyi organize olmasıyla ilgili yorum yaptığını belirterek, bir gün Türk Amerikalıların da bunu başarmasının mümkün olduğunu kaydetti. Wexler'ın yeni çıkan kitabında, Irak Savaşı öncesinde ABD Savunma Bakan yardımcılarından Paul Wolfowitz'in Türkiye'ye, "ya bizdensiniz ya da bize karşı" sözleriyle Türkiye'ye ültimatom verdiği savunuluyor. Wexler, zamanın Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal'in, savaştan önce, Irak'ta mezhep kavgasına karşı uyardığını da söyledi.
Kitabın imzalandığı binanın önünde, elinde Rum ve Yunan bayrakları bulunan bir grup gösterici, Türkiye aleyhine sloganlar attı.