"Petrol fiyatları toparlanma için risk"

IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol, "Petrol fiyatı daha da artarsa, bu ticaret dengesinden hanehalkı harcamalarına kadar her şeyi etkiler" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası Enerji Ajansı, yüksek petrol fiyatının bu yıl küresel ekonomideki toparlanmayı tehdit ettiğini bildirdi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) enerji kolu IEA, geçen yıl OECD ülkeleri için petrol ithalatı maliyetinin yüzde 30 yükselerek 790 milyar doları bulduğunu, bu rakamın OECD gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 0,5'ine denk düştüğünü açıkladı.

IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol, BBC'ye yaptığı değerlendirmede, mevcut petrol fiyatının yüksek olduğu uyarısında bulunarak, "Kesinlikle küresel ekonomi için olumsuz sonuçları olabilecek risk söz konusu" dedi. Petrol fiyatının ulusal ve kişisel bütçelerin merkezinde yer aldığını söyleyen Birol, "Petrol fiyatı daha da artarsa, bu ticaret dengesinden hanehalkı harcamalarına kadar her şeyi etkiler. Bu, hanehalkı bütçelerine baskı ve yüksek enflasyon anlamına geliyor" diye konuştu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleri son zamanlarda artan petrol fiyatlarından endişe etmezken, ihracat kotalarında herhangi bir değişiklik işareti vermiyorlar.

Birol, Financial Times gazetesine verdiği demeçte de, "Petrol ihracatçılarının sağlıklı ekonomiye sahip müşterilere ihtiyacı var, ancak bu yüksek fiyatlar er ya da geç ekonomilere zarar verecek, bunun anlamı petrol ithalatına ihtiyacın daha az olacağı" ifadesini kullandı.

Bu arada uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı iki gün önce 27 ayın en yükseğini gördükten sonra bugün 89 doların altına düştü.

ABD ham petrolünün varil fiyatı şubat ayı teslimi bugün 95 sent değer kaybederek 88,43 dolara düştü. Gün içinde 88,16 dolara kadar gerileyerek 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine düşen ABD ham petrolünün varil fiyatı pazartesi günü 92,58 dolarla 27 ayın en yüksek seviyesini görmüştü.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 71 sent düşüşle 92,82 dolar oldu.

Petrol piyasası uzmanları bu yıl petrolün varil fiyatının 100 doları bulacağını tahmin ediyor.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 91,38 dolar, Londra Brent tipi ham petrol de 94,75 dolardan 2010 yılını kapatmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir