Rehn: Türkiye önemli bir transit ülke

Olli Rehn, Türkiye ile müzakere sürecinde haziran ayına kadar "vergi" ve "sosyal politika" konularında iki başlığın daha açılabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BERLİN - AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz konusunda önemli bir transit ülke olduğunu söyledi.

Rehn, Alman "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, Türkiye ile müzakere sürecinde haziran ayına kadar "vergi" ve "sosyal politika" konularında iki başlığın daha açılabileceğini belirterek, "AB Komisyonu mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde enerji konusundaki başlığı da açmak istiyor. Tüm hazırlıklar tamam. Türkiye petrol ve doğal gaz konusunda önemli bir transit ülke" dedi.

Türkiye'nin son 10 yıl içinde önemli ilerlemeler sağladığını, ancak her konuda düşünce özgürlüğünün olmasını, kadınların, azınlıkların ve sendikaların daha iyi korunmalarını beklediklerini ifade eden Rehn, müzakere sürecinin, AB ile Türkiye arasında enerji konularındaki işbirliğini güçlendirebileceğini kaydetti.

Rehn, "Türkiye ile müzakere sürecinde 100 metre yarışına girdiğinizi düşünün. Şu an neredesiniz?" şeklindeki bir soruya karşılık da, bunun daha çok engelli 3 bin metre koşusunu andırdığını, bazen su hendeklerine düştüklerini, ancak bunun da müzakere sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.