Rice'dan Rusya'ya 'Gürcistan'dan çekil' çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı, Rusya'ya, Gürcü topraklarından muharip güçlerini geri çekmesi için çağrıda bulundu
WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yayınladığı açıklamayla, Rusya'yı, Gürcistan'a savaş uçakları ve füzelerle yürütülen saldırıları durdurmaya, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye ve Gürcü topraklarından muharip güçlerini geri çekmeye çağırdı.
Rice, "ABD'nin, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki silahlı çatışma için hemen bir ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunduğunu" vurguladığı açıklamasında, ABD'nin uluslararası bir arabuluculuk çabası başlatılması için Avrupalı müttefikleriyle aktif bir şekilde çalıştığını ve üst düzey Amerikalı yetkililerin çatışmanın taraflarıyla görüştüğünü bildirdi.
Rice'ın bu açıklamasıyla birlikte ABD ilk kez Rusya'ya resmen Gürcistan'dan çekilmesi çağrısı yapmış oldu.
"Rus askerleri sivilleri korumak için Osetya'da"
Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki Rus askerlerinin "sivilleri korumak" için, barışı tesis etme operasyonu yürüttüklerini bildirdi. Medvedev, Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'u kabulünde yaptığı açıklamada, ''Barış gücü askerlerimiz ve takviye birliklerimiz, şu anda Gürcü tarafını barışa razı etme operasyonu yapıyor'' dedi.
Rus askerlerinin oradaki nüfusu korumakla görevli olduğunu ifade eden Medvedev, ''Onların da şu anda yaptıkları tam olarak bu'' diye konuştu.
McCain ve Obama'dan Rusya'ya çağrı
Öte yandan Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı senatör John McCain, "Rusya, askeri harekatını hemen ve koşulsuz olarak durdurmalı ve askerlerini Gürcistan'ın egemen topraklarından geri çekmeli" dedi.
Demokrat Parti'nin başkan adayı senatör Barack Obama da, Rusya'yı, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermeye çağırdı.
Obama, Güney Osetya'da patlak veren çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. İlgili bütün taraflar, Gürcistan'da istikrar için doğrudan görüşmelere başlamalı. ABD, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplum, bu krize barışçı bir çözümü desteklemeli" dedi.
NATO endişeli
Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmalar NATO bünyesinde uzlaşmazlık ve sıkıntı kaynağı oluyor. Çatışmalardan "büyük endişe duyulduğunu" açıklayan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, taraflara silahlı kuvvet kullanmamaları ve uzlaşma arayışı için doğrudan görüşmeler başlatmaları çağrısında bulunurken, İttifak'ın gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi. NATO kaynakları, İttifak'ın Gürcistan ve Rusya ile temas kurarak, savaşı önleme girişimlerini sürdürdüğünü, Genel Sekreter'in Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile telefon görüşmeleri yaptığını, bazı Rus yetkililer ile de temaslar kurduğunu bildiriyorlar. Bir ''felaket senaryosu''nun gerçekleşmesi endişesi yansıtan NATO kaynakları, İttifak'ın ''stratejik işbirliği'' yaptığı ülkeler olan Gürcistan ile Rusya arasındaki sorunların müttefiklere olumsuz yansıdığını ve görüş ayrılıklarına yol açtığını hatırlatıyorlar.
NATO'nun Kafkaslarda bir görev üstlenmediğini, bu konuda İttifak'a bir yetki verilmediğini belirten diplomatik kaynaklar, çatışmaların en kısa zamanda son bulmasının istendiğini, bu yönde çağrılar yapıldığını ifade ediyorlar. Rusya ve Gürcistan'dan kaynaklanan sorunların NATO'ya son yansıması, geçen nisan ayında, Bükreş'te yapılan NATO zirvesinde gözlemlenmişti. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere çok sayıda Avrupalı müttefik, Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO'ya katılıma aday olarak tanınmalarına karşı çıkmıştı.
İttifak'ın birçok Avrupalı üyesi, ''gaz ve petrol kaynağı'' Rusya ile AB arasında sorun yaşanmasını önlemek amacıyla ABD'nin önerilerini geri çevirmişler, Rusya-Gürcistan çekişmelerinin dışında kalmayı tercih ettiklerini göstermişlerdi. NATO'nun birçok Avrupalı müttefiki, bugünkü gelişmelerin ardından, İttifak'ın ''temkinli olması ve çatışmanın dışında kalması gerektiği'' görüşünü savunuyor.