Roubini'den gelişen ülkelere iyi haber

Fed'in olası faiz artışını kaleme aldığı makalede değerlendiren ünlü Ekonomist Roubini, "Gelişen piyasalar faiz artışına hazırlıklı" diye yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel finansal krizi öngörmesiyle 'Kriz kahini' olarak bilinen ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, gelişen piyasaların ABD Merkez Bankası (Fed)'in faiz artışına hazırlıklı olduğunu belirtti. 

 "Gelişen ülkelerde kriz yaratmaz"

New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, Fed'in olası faiz artışının gelişmekte olan piyasalara etkisini değerlendirdi. Gelişen ülke piyasalarında Mayıs 2013 benzeri bir çalkantı öngörmediğini ifade eden ekonomist, Project-Syndicate için bir makale kaleme aldı. Makalede Fed'in bu yıl içinde sıfır faiz politikasından ayrılmasının gelişen ekonomilerin borsaları, kurları ve tahvillerinde dalgalanma yaratacağı endişesini anlaşılabilir olduğunu yazan Roubini, "Fed'in faiz artışı olasılığının gelişen ülkelerin finansal piyasalarında önemli bir türbülans yaratabilecek olmasına rağmen, kesin olarak kriz ve felaket riski daha sınırlı" ifadelerini kullandı.

"Taper tantrum hazırlıksız yakalamıştı"

2013 yılında yaşanan taper tantrum sürecinin piyasaları beklenmedik şekilde yakaladığını ifade eden Roubini, aylar öncesinden açıklanan Fed'in faiz artışına yönelik niyetinin ise aynı etkiyi yaratmayacağını belirtti. Fed'in Amerikan ekonomisinden gelecek büyüme sinyalleri sonrası faiz artışına gideceğini vurgulayan ekonomist güçlü ABD büyümesinden ülkeye mal ve hizmet ihracatında bulunan gelişen ekonomilerin yararlanacağını yazdı.

"Gelişen ülkeler ayrışacak"

Roubini'ye göre Fed'in sıfır faiz politikasından ayrılması gelişen ülkeleri ayrıştıracak. İç ve dış borç stoku, özellikle dolar cinsinden yükümlülükleri fazla olan gelişen ülkeler bu süreçte makroekonomik ve siyasi kırılganlıklar sergileyecek. Ancak bu ülkeler sistemik risk yaratmayacağından kriz çıkmayacak. 

"Panik yapmamak için bir başka neden, politika faiz oranlarının birçok kırılgan gelişen ekonomide düşük seviyelerde olduğu 2013 yılına kıyasla, merkez bankalarının hali hazırda parasal politikalarını önemli düzeyde sıkılaştırmış olmalarıdır" değerlendirmesini yapan Roubini, kurların, hisse senedi, emtia ve tahvil fiyatlarının çok yüksek olduğu 2013 yılına kıyasla Fed hamlesini yaptığında daha fazla düzenlemeye ihtiyaç duyulmasını sınırlayacak şekilde hali hazırda birçok gelişen ekonomide düzeltmelerin gerçekleşmiş olduğunu belirtti.

Bununla birlikte gelişen piyasalarda ekonomik ve siyasi risklere dikkat çeken Roubini, Türkiye'nin de Güney Afrika ve Arjantin ile birlikte karşı karşıya kaldığı ekonomik ve finansal baskının nedeninin Fed'in hamlesi değil etkisiz politikalar ve yerel siyasi belirsizlikler olduğunu ifade etti.