'Rum liderliğinin yeni tavrını kabul edemeyiz'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum liderliğinin 17 Mayıs'ta ortaya çıkan 'Öncelikle güvenlik ve garantiler konularını, ardından da toprak düzenlemelerini tamamlayalım da sonrasında diğer dört başlığı hallederiz' anlayışı içindeki bu yeni tavrını kabullenmemiz kesinlikle mümkün değildir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde ele alınan altı başlık olduğunu belirterek, "Bu başlıkların birbirleriyle ilintili olarak müzakere edileceği anlaşılmış bir husustur." dedi.

Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada, gelinen aşamada sonuca ulaşmak isteniyorsa henüz mutabakat sağlanamamış konuların bütünsel yaklaşımla ele alınmasının ve resmin tamamına odaklanılarak yol alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti.

Bunun içinde güvenlik ve garantiler konusunun yer alması gerektiğine, güvenlik boyutunun ele alınmasının Kıbrıslı Türkler için önemli olduğuna işaret eden Akıncı, "Kıbrıs müzakerelerinde ele alınan altı başlık vardır. Bu başlıkların birbirleriyle ilintili olarak müzakere edileceği anlaşılmış bir husustur." ifadelerini kullandı.

Bunun Rum tarafının düşündüğünden daha önemli olduğuna dikkati çeken Akıncı, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ne var ki Rum liderliğinin 17 Mayıs'ta ortaya çıkan 'Öncelikle güvenlik ve garantiler konularını, ardından da toprak düzenlemelerini tamamlayalım da sonrasında diğer dört başlığı hallederiz' anlayışı içindeki bu yeni tavrını kabullenmemiz kesinlikle mümkün değildir. Bu yeni tavır, mutabakatlara aykırı olduğu gibi iyi niyetli ve çözüme odaklanan bir tavır da değildir. Her gün her saat Rum lider ve gerekse sözcüleri tarafından tekrarlanan bu ön şartlı yaklaşımlar ile olumlu bir sonuca ulaşmak olanaksızdır."

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, "Ekonomi
", "Avrupa Birliği"
, "Mülkiyet"
, "Yönetim-Güç Paylaşımı"
, "Toprak" ile "Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere altı temel başlıktan oluşuyor.