Rum tarafından müzakereleri engelleme tehdidi

Türkiye'nin "yükümlülüğünü" yerine getirmemesi, durumunda, üyelik sürecinin "yaptırım uygulanmaksızın engelsiz biçimde süremeyeceği" iddia edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi'nin dört gün süren toplantısının sonunda, "Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmezse AB üyeliğine karşı çıkılması" da dahil bazı kararlar alındı.

Rum siyasi partilerinin önerilerini de sunduğu toplantı, dün akşam yapılan ortak açıklama ile sona erdi.

Rum radyosunun haberine göre, Konsey toplantısında, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile siyasi liderler, "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ve 'Kıbrıs cumhuriyeti' karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda", Rum hükümetinin Aralık ayında, Türkiye'nin AB'ye üyeliğine razı olmayacakları konusunda anlaştılar.

Toplantıda, Kıbrıs sorunu müzakere süreci ve Aralık ayında değerlendirilecek Türkiye'nin AB üyeliği öncesindeki AB-Türkiye ilişkileri ele alındı.

Toplantıdan sonra alınan kararları açıklayan Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, "Ulusal Konsey'in BM kararları ve 1977-1979 Doruk Antlaşmaları temelinde iki toplumlu, iki kesimli, siyasi eşitlik temelinde, iki halkın, kurumların ve ekonominin yeniden birleşebileceği bir barış çözümü konusunda da anlaştığını" söyledi.

Stefanu, "çözümün' Türk askeri ve 'yerleşiklerin' (Türkiye Cumhuriyeti uyruklu KKTC vatandaşları) adadan çekilmesi ve adanın, İngiliz üslerinin uzaklaştırılması da dahil askersizleştirilmesiyle olacağını" kaydetti.

Stefanu, Ulusal Konsey'de, Kıbrıs sorunu çözülmeden önce, güvenilir bir uluslararası kurum tarafından nüfus sayımı yapılması kararının alındığını da açıkladı.

"Kıbrıs cumhuriyetinde garantörler ve garantileri kabul etmeyeceklerini" kaydeden Stefanu, "çözümün, dıştan gelecek müdahalelerin değil, iki lider arasındaki anlaşmanın ürünü olması gerektiğini" belirtti ve böyle bir anlaşmanın referanduma sunulabileceğini söyledi.

Rum Sözcü, "Hakemlik biçimleri ve takvimlerin zorla kabul ettirilmesi mümkün değildir" dedi.