Rus birlikleri Gori'de bekliyor

Birlikler, Gori ve yaklaşık 30 kilometre mesafelik bir alanda oluşturdukları üç kontrol noktasında denetimlerini sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GORİ - Rus birlikleri Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya sınırındaki Gori kenti ve çevresinde bekleyişini sürdürüyor.

Bölgeye gelen Avrupa Konseyi Denetim Komisyonu üyesi Matyas Eörsi, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Gürcistan topraklarındaki bu işgalinin 21. yüzyılda kabul edilemez olduğunu" belirtti. Bir kontrol noktasında yaklaşık yarım saat bekletildikten sonra Gori kentine girişine izin verilen Eörsi, gazetecilerin bölgeye girişine izin verilmemesini kınadı. Rus birlikleri Gori ve yaklaşık 30 kilometre mesafelik bir alanda oluşturdukları üç kontrol noktasında denetimlerini sürdürürken, bulundukları bölgeden çekilme işlemlerine dair herhangi bir hareketlilik gözlenmiyor. Bölgede Rus birliklerinin hareketlerini izleyen gazetecilerin Gori kentine girişlerine hala izin verilmiyor.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile dün telefonda yaptığı görüşmede Rus birliklerinin bölgeden 22 Ağustos'a kadar çekileceğini belirtmişti.

"G. Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımaya hazırız"

Öte yandan, Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımaya hazır olduklarını bildirdi. Rus haber ajansı RİA Novosti, Mironov'un, Federasyon Konseyi üyelerinin topladığı yardımların Güney Osetya'ya gönderilmesi için gittiği Kuzey Osetya'da yaptığı açıklamada, Federasyon Konseyi'nin Güney Osetya ve Abhazya halklarının isteği olan bağımsızlık taleplerini tanımaya hazır olduğunu söylediğini duyurdu. Mironov, "Eğer bu cumhuriyetlerde yaşayan insanlar istiyorsa ve Rusya Devlet Başkanı da bu yönde karar alırsa Federasyon Konseyi Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlık statüsünü tanımaya hazır" dedi.

Güney Osetya'da barışçıl bir yaşamın artık güvence altına alındığına dair bir kuşkusunun olmadığını ifade eden Mironov, "Güney Osetya halkının barış içinde yaşamasını kimse engelleyemeyecek" diye konuştu.

Bu arada Rus haber ajansı İtar-Tass, Abhazya Başkanı Sergey Bagapş'ın Rusya Federasyonu'nun bağımsızlıklarını tanıması yönündeki planı için hazırlığa başladığını duyurdu. Abhazya parlamentosu Başkanı Nugaz Aşuba, parlamentonun bugün yapacağı olağanüstü toplantıda bağımsızlık ilanı kararını onaylamayı görüşeceğini söyledi. Abhazya'da 1997 yılında yapılan referandumda halkın yüzde 97'si bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı.

NATO'ya tepki

Bu arada, Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin, NATO-Gürcistan İşbirliği Komisyonu oluşturulmasının Tiflis'i yeni askeri operasyonlara teşvik etme dışında bir şeye yaramayacağını ileri sürdü. Nogovitsin, düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine, NATO'nun dün aldığı kararın sadece Tiflis'in askeri kapasitesini yeniden inşa etmesini sağlayacağını belirterek, ''Bu başka bir Blitzkrieg (Almanların İkinci Dünya Savaşı'nda amacı hızlı ve ani saldırılarla düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmek olan savaş doktrini) çabalarını provoke eden kilit faktördür'' dedi.

Rus askerlerinin güvenlik kuşağında ne kadar kalacağıyla ilgili bir soru üzerine Nogovitsin, askerlerinin Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'yı çevreleyen güvenlik kuşağında Moskova'nın gerekli gördüğü kadar kalacağını ifade etti ve ''Bunu zaman gösterecek. Bu konu tamamen siyasi sürecin nasıl gelişeceğine bağlı'' diye konuştu.

Güney Osetya'nın Gürcistan ile sınırındaki 2 hatlı güvenlik kuşağında kontrol noktaları oluşturulacağını kaydeden Nogovitsin, ''Burada toplam 18 kontrol noktası olacak. İlk hattaki 8 kontrol noktasında 272 barış gücü askeri bulunacak. Gori kenti bu güvenlik bölgesinin dışında olacak'' dedi.

Nogovitsin, Rus barış gücü askerlerinin Abhazya sınırdaki tampon bölgede de faaliyette bulunma görevinin olduğunu belirtti.