Rus birlikleri ilerliyor

Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Gürcistan topraklarının "büyük bölümünün" Rus güçlerinin işgali altında olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA -  Gürcistan'ın Güney Osetya'ya düzenlediği operasyonla başlayan ve Rusya'nın ateşkesi kabul etmemesiyle artan gerginlik devam ediyor.

Rusya birlikleri, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 60 km uzaklıkta olan Gori kentini büyük ölçüde ele geçirdi. Ancak, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin, Gori kentini ele geçirdiği iddialarını yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Gori'de, hiçbir Rus askeri yok" denildi.

Gürcü kaynakları ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori kentinin kontrolünün Rus askerlerinin eline geçtiğini belirterek, Rus birliklerinin daha da ilerlemeye devam ettiklerini açıkladı. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili televizyondan yayınlanan konuşmasında, Gürcistan topraklarının "büyük bölümünün" Rus güçlerinin işgali altında olduğunu söyledi.

"Gürcistan'ın büyük bölümü işgal altında"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili televizyondan yayınlanan konuşmasında, Gürcistan topraklarının "büyük bölümünün" Rus güçlerinin işgali altında olduğunu söyledi.

Saakaşvili, Ruslar'ın, ülkenin doğuyu batıya bağlayan tek önemli otoyolundaki stratejik kenti ele geçirerek, Gürcistan'ı "fiilen ikiye böldüklerini" de ileri sürdü.

Batılı müttefiklerinden "şimdiye dek yalnızca moral destek ve insani yardım aldıklarını" belirten Saakaşvili, "Ama bu barbarca saldırıyı durdurmak için bundan fazlasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Saakaşvili ayrıca, Rusya ile meydana gelen çatışmalarda "18 ila 19 Rus uçağını düşürdüklerini ve yüzlerce Rus askerinin öldürüldüğünü" bildirdi.

Mihail Saakaşvili, halktan panik olmamasını isteyerek, "Size söz veriyorum. Rus askerleri Tiflis'e girecek olursa, bundan 12 saat önce haberdar olacaksınız" dedi.

Teslim olmayacaklarının altını çizen Gürcistan Cumhurbaşkanı, ayrıca halktan öğle saatlerinde parlamento önünde toplanmalarını istedi.

Rus birlikler Senaki'den ayrılıyor

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Abhazya'dan 40 kilometre uzaklıktaki Senaki kentindeki Rus güçlerinin, Güney Osetya'ya yönelik saldırı tehdidi ortadan kalktığı için kenti boşaltmaya başladıkları kaydedildi.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rus Interfaks Ajansı'na yaptığı açıklamada, Rusya Barış Gücü askerlerinin Tiflis'e doğru ilerleme gibi bir planının olmadığını, Rus güçlerinin yalnızca Gürcü saldırılarına karşılık verdiklerini söyledi.

Bush, Rusya'ya sert açıklama

ABD Başkanı George W. Bush, Rusya'nın eylemlerinin, Gürcistan ile çatışmaların dramatik ve acımasız bir biçimde büyümesine yol açtığını belirterek, "Bu eylemler 21. yüzyılda kabul edilemez" dedi. Beyaz Saray'ın bahçesinde bir açıklama yapan George W. Bush, Tiflis'teki sivil havaalanının bombalanmaya başlayacağı yönünde haberler geldiğine işaret etti. Bush, "Rusya, bağımsız bir komşu ülkeyi işgal etti ve bu ülkenin demokratik olarak seçilmiş hükümetiyle halkını tehdit ediyor. Böyle bir eylem, 21. yüzyılda kabul edilemez...Hemen ateşkesin ardından Rusya, çatışma bölgesinden güçlerini çekmeli, askeri statükoyu 6 Ağustos'tan önceki duruma çevirmeli ve güç kullanmaktan kaçınacağı sözü vermeli" diye konuştu.