Rus heyetinin oy hakkı askıya alındı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Kırım'ın tek taraflı ilhakı nedeniyle, üyesi bulunan Rus parlamenterler heyetinin oy hakkını 2014 yılı sonuna kadar askıya aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Kırım'ın tek taraflı ilhakı nedeniyle, üyesi bulunan Rus parlamenter heyetinin oy hakkını 2014 yılı sonuna kadar askıya aldı. 

AKPM Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamada, Rus parlamenterlerin mazbatalarına itirazla ilgili karar tasarısı tartışılarak kabul edildi. 

Kabul edilen kararda, Kırım'ın tek taraflı ilhakının, "Avrupa Konseyi Statüsü ve Rusya'nın 1996 yılında bu kuruluşa tam üyeliği sırasında yaptığı taahhütlere aykırı olduğu" uyarısı yapıldı. 

AKPM, bugün aldığı kararla, Rus parlamenter heyetinin oy verme hakkını askıya alma dışında, yine Rus parlamenterlerin AKPM'nin önemli organlarında temsil hakkının da askıya alınmasını kararlaştırdı.  

Yine bu karar uyarınca, Rus parlamenterler, AKPM'nin üye ülkelerdeki seçimlere gönderdiği gözlemci heyetlerinde yer alamayacak. 

Genel Kurul'daki üç saatlik tartışmanın ardından yapılan oylamada, Rus parlamenterlerin oy hakkını askıya alınması için 141 "evet", 21 "hayır" oyu çıktı. 

Kararda, "Ukrayna topraklarının askeri işgalinin, silahlı güç tehdidi ve sözde referandumla Kırım'ın tek taraflı ilhakının, açık bir şekilde uluslararası hukukun ihlali olduğu" belirtildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir