Rus ordusu dış politikada güçleniyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Şam'dan Doha'ya, pek çok merkezde boy göstermesi, Rus ordusunun Vladimir Putin iktidarında giderek etkinliğini artırdığına işaret ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son birkaç ayda Şoygu, kimi zaman askeri üniforması içinde Şam'da Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la, kimi zaman Tel Aviv'de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile veya Doha'da Katar emiri ile görüşmeler yaptı.

Katı protokol kurallarına göre bakanların sadece kendi alanlarında görüşmeler yaptığı Rusya'da savunma bakanlığının, eskiden beri dışişleri bakanlığının alanı olarak kabul edilen yerlere girmesi dikkat çekiyor.

Kırım ve Suriye etkisi

Rus ordusunun, 2014 yılında Rus askerlerinin Ukrayna'nın Kırım'daki yönetimine el koymalarının siyasi meyvelerini topladığı belirtiliyor. Aynı şekilde Suriye'de, Rus askerlerinin iç savaşı Devlet Başkanı Beşar Esad lehine çeviren müdahalesi de silahlı kuvvetler içinde büyük bir başarı olarak görülüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ile irtibatlı çalışan ancak basına konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen kıdemli bir Rus subayı, "Bütün bunlar (savunma bakanlığına) baş köşede yer alacak etkiyi kazandırdı" dedi.

Şoygu, Putin'den sonra en güvenilir ikinci isim

Ordunun büyüyen etkisi bazı Rus diplomatlarında hoşnutsuzluk, bu etkinin Rusya'nın dış politikasını giderek sertleştirdiğini düşünen Batılı yetkililer arasında kaygı yaratıyor.

Batılı yetkililer, Rusya'da dış politikanın giderek daha çatışmacı olduğunu ve saydamlığını kaybettiğini, bunun da Rusya'yı askeri maceralara daha kolay sürükleyebileceğini söylüyorlar.

Sahip olduğu yüksek profil, uzun yıllardır Putin'e yakın olan Şoygu'nun, Mart ayında dördüncü kez devlet başkan adayı olacak olan Putin herhangi bir nedenle altı yıllık dönemini tamamlayamazsa, yerine geçecek isim olarak görülmesine yol açıyor.

62 yaşındaki Şoygu, Rusya'da en güvenilir isimler sıralamasında ise Putin'den sonra ikinci isim.