Rus şirketler petrolü düşürmeye yanaşmayabilir

Rusya'nın OPEC ile birlikte petrol üretimini kısma yönünde aldığı kararı uygulamanın ülkedeki petrol şirketleri için kolay olmayacağı belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile yaptığı anlaşma çerçevesinde petrol üretimini düşürme kararının ardından, Rus petrol şirketlerinin pratikte üretimi kısmaya yanaşmayabileceği belirtiliyor.

Günlük petrol üretimi bu yıl rekor seviyelere ulaşan Rusya'da, kesintinin uygulanması halinde, toplam petrol üretiminde yıllık yaklaşık 15 milyon tonluk bir azalma olacağı öngörülüyor. Mevcut petrol fiyatları dikkate alındığında bu düşüşün Rus petrol şirketlerine maliyetinin 6 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

Körfez ülkelerinin çoğunluğunda petrol üretimi devlet kontrolündeyken, Rusya'da devletin üretim üzerinde doğrudan etkisi bulunmuyor. Rus petrol şirketi yetkilileri, üretimin kısılmasına yönelik uygulamaya sıcak bakmadıklarını ifade ediyor.

OPEC kararı sonrası, GazpromNeft'in Başkanı Aleksandr Dyukov, şirket olarak petrol üretimlerini düşürmeye hazır olmadıklarını dile getirirken, ülkenin en büyük ikinci petrol üreticisi Lukoil'in Başkan Yardımcısı Leonid Fedun da üretimi azaltmaları halinde yaşanacak gelir kaybının, Rus hükümeti tarafından karşılanması gerektiğini söylemişti.

Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Rosneft'in patronu Igor Sechin ise petrol üretimlerini azaltmayı düşünmediklerini belirterek, "Neden bunu yapmak zorundayız ki?" ifadesini kullanmıştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, OPEC ile yapılan anlaşmanın ardından ülkenin, günlük 11,2 milyon varil olan petrol üretimini 300 bin varil azaltacağını duyurmuş, fakat petrol üretiminin azaltılmasına yönelik sorumlulukların, şirketlere nasıl pay edileceği noktasında herhangi bir açıklama yapmamıştı.

"Rusya'da üretimi azaltmak kolay değil"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji Politikaları Enstitüsü Direktörü Vladimir Milov, Rus devletinin şirketlerden petrol üretimlerini düşürmelerini talep etmesinin sistemi zora sokacağını belirterek, "Rus devletinin emir-komuta zincirinde, şirketlere petrol üretimlerini kısma uygulamasını yaptırmak kolay değil." dedi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gündeminde ülkenin enerji sektörüne yönelik birçok konunun bulunduğunu anlatan Milov, "Üretimin kısılmasına yönelik karar beklenenden hızlı çıksa bile, uygulanmasını sağlayacak bir mekanizma henüz yok." diye konuştu.

Milov, hali hazırda birçok yatırımı bulunan Rus petrol şirketlerinin, gelirlerinin düşmesinden endişe ettiğini ve bu nedenle üretimlerini kısmakta isteksiz olduğunu belirterek, "Ayrıca hangi şirketin üretimini ne kadar kısacağını tanımlayan bir mekanizma da bulunmuyor." ifadesini kullandı.

"Üretimin kısılması eskiyen sahalar üzerinden organize edilebilir"

Rus Enerji ve Finans Enstitüsü Ekonomi Bölümü Başkanı Marcel Salikhov da Rusya'nın OPEC anlaşmasına katılmamasının, ülke ekonomisi için daha faydalı olacağını savundu.

Rus petrol sanayisinin yapısı bakımından üretimi kısma kararının uygulanmasının zor olacağına işaret eden Salikhov, "Ancak karar verildi. Sanıyorum üretim kısılması artık eskiyen petrol sahaları üzerinden organize edilecek." dedi.

Asıl sorunun, bu yükün şirketlere nasıl paylaştırılacağı olduğunu vurgulayan Salikhov, bunun nasıl olacağı konusunda belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

"Petrol fiyatlarındaki birkaç dolarlık artış bile önemli kazanç olacaktır"

Rusya Federasyonu Dışişleri Üniversitesi Enerji Politikaları Bölümü Yardımcı Direktörü Igbal Guliyev ise petrol üretiminin kısılması halinde, petrol fiyatlarının yükseleceğini, bu durumun da Rusya'ya gelir sağlayacağını ifade etti.

Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin, şirketlerin üretimi azaltması nedeniyle yaşayacağı kaybı telafi edeceğini savunan Guliyev, "Petrol fiyatlarındaki birkaç dolarlık artış bile, şirketlerin günlük gelirlerinde önemli bir kazanç olacaktır." dedi.

Guliyev ülkede birçok petrol şirketinin düşük kar marjlı petrol sahalarını işlettiğini belirterek, "Rus petrol devi Rosneft'in de düşük kar marjlı projelerden vazgeçerek, daha verimli bir sürece yönelmesi gerekecek." ifadesini kullandı.

Rusya'nın petrol üretiminin yaklaşık yarısını tek başına karşılayan Rosneft'in üretimini kısması halinde bazı negatif etkiler yaşayabileceğini dile getiren Guliyev, şunları kaydetti:

"Daha verimli bir sürece geçemez ise Rosneft ve çalışanları açısından bazı olumsuz etkiler oluşabilir. Şirket olarak devasa prosedürlere girişmek istemiyorlar, ancak bu Rus ekonomisinin geleceği açısından önemli bir karar. Özetle, üretimin kısılması Rus ekonomisi için büyük önem arz ediyor ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, şirketlerin yaşayacağı kayıpları kapatacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir