Ruslar paralarını kuruşuna kadar çekiyor

Batılı ülkelerin yaptırım tehdidi karşısında dev Rus şirketleri ABD'deki varlıklarını bankalardan çekmeye başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA- Batılı ülkelerin yaptırım tehdidi karşısında dev Rus şirketleri ABD'deki varlıklarını bankalardan çekmeye başladı. 

Miktarın milyar dolarlarla ölçüldüğü konuşuluyor. Batılı ülkeler Kırım Referandumu'nun hukuksuz olduğunu, gerçekleşmesi durumunda Rusya'nın ülkelerindeki varlıklarını dondurma kararı alabileceğini belirtmişti.

Kırım referandumu yaklaşırken batı ülkelerinin Rus varlıklarını dondurma tehdidi üzerine Rus şirkettleri batı bankalarından milyarlarca dolar para çekmeye başladı. 

Rusya'nın büyük ortağı devlet olan iki bankası Sberbank ve VTB, enerji devi Lukoil ABD'deki hesaplarından milyarlarca dolar para çeken şirketler arasında bulunuyor.

Financial Times'ın haberine göre dev Rus şirketlerin büyük miktarda para çekmesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un görüşmesinden bir sonuç alınamaması üzerine hızlandı.

Uzmanlar şimdiden yatırımcı ve şirketlerin batılı ülkelerin Rusya'ya yaptırımları başlatmış gibi davrandığını belirtiyor.

Rus zenginlerin servetleri eriyor

Yaptırım korkusu Rus zenginlerin servetini de eritiyor. En zengin 10 Rus işadamının sadece geçen hafya servetlerinden 6.6 milyar dolar eridiği belirtildi.

Ayrıca New York Fed verilerine göre Rus tahvillerinden 105 milyar dolara varan çıkış gerçekleşti.

Rusya eski ekonomi bakanı Aleksey Kudrin de yaptırımların başlaması durumunda Rusya'dan çeyrek başına 50 milyar dolar çıkacağı uyarısını yaptı