Rusya, 237 milyon ton petrol ihraç edecek

Ahmet Coşkunaydın, düşen petrol fiyatlarının etkilerini inceliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ahmet Coşkunaydın - DÜNYA Gazetesi Moskova Temsilcisi

Rusya'nın en önemli gelir kaynaklarından petrol ve doğal gaz üretiminde düşmeler devam ediyor. Rusya Devlet istatistik Kurumu Rosstat'ın verilerine göre içinde bulunduğumuz yılın ilk üç ayını kapsayan Ocak-Mart döneminde petrol ve doğal gaz üretiminin ikisinde de gerilemeler yaşandı.

Rosstat'a göre ilk üç aylık dönemde üretilen petrol 120 milyon ton olarak (Yaklaşık 880 milyon varil) gerçekleşti. Bu dönemde rafineriden geçirilen ham petrol miktarı da 59 milyon ton (Yaklaşık  426 milyon varil) oldu. Bu dönemde benzin üretiminde yüzde 0. 5'lik bir artış görüldü. benzin üretimi üç ayda 9.1 milyon ton (Yaklaşık 66. 6 milyon varil) olarak gerçekleşirken, dizel üretimi 16.8 milyon ton (Yaklaşık 125 milyon varil) oldu. Bu yılın ilk üç aylık döneminde dizel üretimi yüzde 3.5 oranında düşme gösterdi.

Rusya Hükümeti bu yılın tamamında 488 milyon ton petrol(Yaklaşık 3.5 milyar varil) üretmeyi ve bunun 236 milyon tonunu (Yaklaşık 1.7 milyar varil) ihraç etmeyi hedefliyor. Hükümet bu yılın petrol ihracatının geçtiğimiz yıla göre yüzde 2. 5 oranında düşmesini bekliyor. Bütün bunlara karşın düşük petrol fiyatları nedeniyle Rusya'nın petrol gelirinde önemli bir düşmenin olacağına dikkat çekiliyor. Rusya'nın içine düştüğü ekonomik sıkıntının en baş nedenlerinden birini geçtiğimiz yıl 147 dolarlara çıkan bir varil petrolün fiyatının 40 dolarlar düzeyine çekilmesi oluşturuyor.