Rusya, Akkuyu için proje şirketi kuruyor

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili kurulacak proje şirketine Rostneft ve Transneft de katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarına göre faaliyet gösterecek proje şirketinin 13 Aralık'ta tescil edildiğini bildirdi.

Seçin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte "Akkuyu Nükleer Santrali Tanıtım Projesi Semineri" sırasında düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin kendileri açısından pilot bir proje olduğunun altını çizen Seçin, "Biz Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarına göre faaliyet gösterecek proje şirketi kuruyoruz. 13 Aralık'ta proje şirketi tescil edildi. Bununla ilgili semineri bugün yapmış oluyoruz" diye konuştu.

Igor Seçin, teknoloji transferiyle ilgili herhangi bir frenlemeye, durdurmaya sebep olmamak için şirketin bütün finansmanı ve gerekli bütün ekipmanları sağlayacağını, ancak Türkiye mevzuatlarına göre faaliyetlerini yürüteceğini ifade ederek, böylelikle Türk tarafının da kendi maliyetlerini en aza indirmiş olacağını söyledi.

Samsun-Ceyhan projesine ilişkin de Rusya şirketlerinin katılımına dair kararın her iki ülkenin başbakanları nezdinde alındığını hatırlatan Seçin, bu proje çerçevesinde Rusya tarafının kendi üstüne aldığı yükümlülüklerini tamamen yerine getireceğini vurguladı.

Bugün itibarıyla kendileri için katılımcı seviyesindeki şirketlerin kararlarının alınmasının önemine işaret eden Seçin, "Bir Türk ile bir İtalyan şirketi katılımcı... Projeye 2 Rus şirketinin de katılımı öngörülmektedir. Bu şirketler Rostneft ve Transneft... Şu anda katılımcı şirketler kendi aralarında müzakerelere devam etmekte olup, müzakere konusu aralarındaki katılım payı. Bugün itibarıyla katılım payı paylaşımı yüzde 25 civarında gibi görünüyor" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir