Rusya, ateşkesi kabul etmedi

Rusya, Gürcistan'ın askeri güç kullanmaya devam ettiğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA -  Rusya, Gürcistan'ın ateşkes önerisini, Gürcü güçlerinin çatışmayı hala sürdürdüğü gerekçesiyle kabul etmedi.

Kremlin sözcüsü tarafından gazetecilere yapılan açıklamada, ''Güney Osetya'daki barış gücü askerlerimizden aldığımız bilgilere göre, Gürcistan askeri güç kullanmaya devam ediyor ve bu yüzden de bu belgeyi gündeme bile alamayız'' dedi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, AB temsilcilerinin önerdiği ateşkes taahhütnamesini imzalamıştı.

AB Konseyi toplanıyor

AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları, Çarşamba günü, Brüksel'de olağanüstü AB Konseyi çerçevesinde bir araya gelecek. Kafkasya'daki çatışmaları yakından izleyen ve ateşkes sağlanmasında rol oynamak isteyen AB'nin bakanları, "tek sesli" bir irade sergilemek için uzlaşma arayacaklar.

ABD Başkanı George W. Bush Rusya'nın, Gürcistan'da başvurduğu sert askeri tedbirleri eleştirerek, Gürcistan'da şiddetin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Rusya'nın verdiği orantısız karşılıktan duyduğum büyük kaygıyı ve Güney Osetya'nın dışındaki bombalamaları şiddetle kınadığımı dile getirdim" diyen Bush'un demecinin, Başkan Yardımcısı Cheney'in, "Rusya'nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır ve bunun devamının ABD ile ilişkilerin üzerinde ciddi sonuçları olacaktır" şeklindeki açıklamasından hemen sonra gelmesi dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer da Rusya'nın Güney Osetya'da Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ederek, ölçüsüz güç kullandığını söyledi.