”Rusya, çok tehlikeli bir oyun içinde”

ABD Dışişleri Bakanı Rice, bugün yapılacak NATO toplantısı öncesinde konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bugün yapılacak NATO toplantısı öncesinde Rusya'ya, "kas gösterisi" yaparak "çok tehlikeli bir oyun içinde olduğu" uyarısında bulundu.

Rice, Rusya'nın Gürcistan'daki operasyonu nedeniyle yarın olağanüstü toplanacak NATO Konseyi için Brüksel'e yolculuğu sırasında uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "NATO'nun, Rusya'nın, Gürcistan'daki stratejik amaçlarına ulaşmasına engel olacağını, Avrupa'da yeni bir Demir Perdeye izin vermeyeceğini" söyledi.

"Rusya'nın, Gürcistan'da kazanmasına NATO tarafından izin verilemeyeceğini" kaydeden Rice, İttifakın, "Gürcistan'daki işgalinden ötürü Rusya'yı cezalandıracağını" ifade etti. Rice, Gürcistan ve diğer Doğu Avrupa demokrasilerinin yeniden inşasına destek verilerek, Rusya'nın hırslarının boşa çıkarılacağını belirtti. Rice şöyle konuştu:

"Rusya'nın, Gürcistan'daki demokrasiyi açıkça dinamitlemeyi; askeri kapasite kullanarak Gürcistan altyapısını tahrip etmeyi, imha etmeyi; Gürcistan devletini zayıflatmayı hedefleyen stratejik planlarını boşa çıkarmalıyız. Rusya'nın bu stratejik amaçlarına ulaşmasına engel olmaya kararlıyız."

Rice, Avrupa'yı boydan boya geçen yeni çizgiler çizerek Soğuk Savaş'ı yeniden yaratma çabalarının, eski SSCB cumhuriyetlerinin ve eski "uydu ülkelerin" gözünü korkutarak bu ülkeleri "teslim alma" çabalarının başarısız olacağını söyledi.

Rice, Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan ile ilgili politikalarını kastederek, "(Moskova'nın), Trans-atlantik yapılara henüz entegre olmamış ülkeleri bir çizgiyle ayırmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Bugün yapılacak NATO toplantısından nasıl bir karar çıkabileceğine ilişkin yorum yapmayan Rice, ancak NATO ülkelerinin, "Avrupa'da yeni çizgileri kabul etmeyeceklerini tek ses olarak ortaya koyacaklarını" belirtti.

"ABD sınırda Rus bombardıman uçakları devriye uçuşlarına yeniden başladı"

Rusya'nın Alaska'da (ABD) sınırda "Soğuk Savaş döneminin stratejik bombardıman uçakları devriye uçuşlarını yeniden başladığını" belirten Rice, bu ülkenin Alaska'da, Gürcistan'da veya başka bir yerde "kaslarını gösterdiğini," Moskova yönetiminin bu şekilde "çok büyük bir riske girdiğini" vurguladı. Rice, "bu, Rusların belki de yeniden gözden geçirmek isteyebilecekleri çok riskli bir oyun" diye konuştu.

Amerika kıyılarına yakın Rus stratejik bombardıman uçaklarının yaklaşık 6 ay önce uçmaya başladığını belirten Rice, "Bu yalnızca açıkta yapılan bir uçuş değildir. Rusya'nın stratejik uçaklarının Amerika kıyılarında uçmasına kimsenin ihtiyacı yoktur" dedi.

Rus "Tu95" stratejik bombardıman uçağı 6 ay önce Alaska kıyılarına yaklaşmış, Amerikan avcı uçakları havalanarak bu uçağı geri dönmesine değin izlemişti.

"Medvedev muhtemelen Putin'in gölgesinde kalıyor"

Rice, Rusya'yı kimin yönettiğine ilişkin spekülasyonlara da katıldı ve Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in "belki de selefi Başbakan Vladimir Putin veya Rus ordusuna karşı gücünü ortaya koyamadığını" ifade etti.

AB dönem başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin girişimiyle sağlanan ve Medvedev'in imzaladığı ateşkes anlaşmasının uygulanamamasını örnek gösteren Rice, "Fransa bu durumda Ruslardan, Rusya Devlet Başkanı'nın sözünü neden tutamadığının açıklamasını bekliyor" diye konuştu. Rice sözlerini, "Oysa Rusların, Gürcistan'a girmeleri fazla zaman almamıştı. Dolayısıyla çıkmaları da istenirse fazla zaman almaz" diye tamamladı.