Rusya, kesintiyi yüzde 60'a çıkardı

Miller, Belarus'un tehdidine rağmen, Avrupa'ya gönderilen gazın iki ülke arasındaki sorundan şu ana kadar olumsuz yönde etkilenmediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya 192 milyon dolarlık borcunu ödemediği gerekçesiyle Belarus'a gönderdiği gaz miktarındaki kesintiyi yüzde 60'a çıkarırken, Belarus üzerinden Avrupa'ya gaz akışının sorunsuz bir şekilde devam ettiği bildirildi.

Rus Gazprom Başkanı Aleksiy Miller yaptığı açıklamada, Belarus'a gönderilen gaz miktarının bugünden itibariyle yüzde 60 oranına çıkarıldığını söyledi.

Miller, Belarus'un tehdidine rağmen bu ülke üzerinden Avrupa'ya gönderilen gazın iki ülke arasındaki sorundan şu ana kadar olumsuz yönde etkilenmediğini de sözlerine ekledi.

Rusya, Belarus'un bu yılın ilk 4 ayı için aldığı gazın bedeli olan 192 milyon doları ödemediği gerekçesiyle pazartesi günü yüzde 15, salı günü de yüzde 15 oranında azaltmış ve borcun ödenmemesi halinde kesintinin yüzde 85 oranına çıkartılacağı uyarısında bulunmuştu.

Belarus Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın yüzde 15 üzerinde kesintiye gitmesinin Avrupa'ya transit gaz akışını etkileyebileceğini kaydetmişti.

Nitekim Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko da dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabulünde, Rusya'nın gaz miktarını düşürme hamlesine karşın kendisinin de hükümete Avrupa'ya giden transit gazı durdurma talimatı verdiğini söylemişti.

Gaz ihtiyacının yüzde 25'ini Rusya'dan karşılayan Avrupa, bu gazın yüzde 80'lik bölümünü Ukrayna, yüzde 20'sini de Belarus üzerinden geçen transit hatlardan alıyor.

Gazprom'un Belarus'un kendilerinden aldığı gazın parasını ödemediği açıklamasına karşın Belarus da Gazprom'un kendilerine 260 milyon gaz geçiş borcu olduğunu savunuyor.

"Yakınsak, gaz ve petrolü ucuza almalıyız"

Gazprom'dan gazı en düşük fiyata alan ülke olan Belarus, Moskova'nın son yıllarda fiyatların artırılması talebine, "Eğer yakın ilişki konusunda ciddiyseniz gaz ve petrolü ucuz fiyata almalıyız" tezini savunuyor.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Belarus'un Rusya'nın bu yılın ilk çeyreği için bin metre küp gaz için 169, ikinci çeyreği için de 185 dolarlık fiyatını kabul etmediğini belirterek, Minsk'in Rusya'nın teklifinin aksine tüm yıl için bin metre küp gaz için 150 dolar ödeme konusunda ısrar ettiğini kaydetmişti.

Gazprom'dan da bugün yapılan açıklamada, Belarus'un mayıs ayı gaz borcunu yüksek fiyattan ödediğini belirterek, "Bu da onların Gazprom'un ısrar ettiği fiyattan ödemenin gerekliliğini kabul ettiğini gösteriyor. Ancak Belarus'un bu yılın ilk 4 ayında aldığı gazın karşılığı olan 192 milyon dolarlık borcu hala duruyor" denildi.

Belarus Başbakan Sözcüsü Aleksandır Timoşenko da bugün yaptığı açıklamada, Başbakan Sergey Sidorskiy ile Miller'ın dün yaptıkları telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki karşılıklı borç sorunun çözümü için danışmaları sürdürme kararı aldıklarını söyledi.

Timoşenko, Başbakan Sidorskiy'in Miller'ı Belarus'un pozisyonu konusunda bilgilendirdiğini ve Rusya'nın da gaz transit borcunu ödemesi gerektiğinin altını özellikle çizdiğini duyurdu.

Belarus da Litvanya'nın gazını kesti

Litvanya enerji şirketi "Lietuvos Dujos", Belarus'un Kaliningrad boru hattından gelen Rus gazını yüzde 30 oranında azalttığını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, Belarus'un kesintiyi herhangi bir uyarıda bulunmadan yaptığı belirtilerek, Rusya'nın ihtiyaçları olan gazı temin edeceği konusunda taahhütte bulunduğu bildirildi.

Şirket açıklamasında konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Leurov'u kabulünde, kendilerinin Rusya'ya borcunun olmadığını aksine Rusya'nın kendilerine 260 milyon dolar transit borcu olduğunu belirterek, hükümete Belarus üzerinden Rus gazını Avrupa'ya taşıyan hattın kapatılması talimatı verdiğini söylemişti.

Gazprom bugün yaptığı açıklamada, Belarus'a verilen gaz miktarını yüzde 60 oranında düşürmelerine rağmen Avrupa'ya transit gaz akışında bir sıkıntı bulunmadığını açıklamıştı. Gazprom, Belarus'un transit gazı kesmesi halinde Avrupalı müşterilerinin ihtiyacını Ukrayna üzerinden geçen boru hatlarındaki gaz miktarını artırarak karşılayacağını kaydetmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir