Rusya: Ne kadar ödeme, o kadar gaz

Rusya Devlet Başkanı Putin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 ülkenin liderine mektup gönderdi ve bundan sonra Ukrayna'dan doğalgaz alımı için ön ödeme talep ettiğini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Rusya ​Federasyonu ​Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'nin de içinde olduğu on sekiz ülkenin liderlerine ​yazdığı ikinci mektupta yeni bir doğalgaz krizinin sinyalleri görülüyor. Mektubun Avusturya, Bosnahersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Makedonya, Moldovya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye devlet başkanlarına gönderildiği belirtildi.

Putin mevkidaşlarına seslendiği mektubunda Ukrayna ekonomisinin istikrara kavuşturulmasına ve Rus doğalgazının sözleşmelere uygun olarak tedarikinin ve transit geçişinin devamlılığının sağlanmasına yönelik ortak bir yaklaşım oluşturabilmek için nisan ayı başında acil istişarelere başlanması önerisinde bulunduğunu belirtiyor. "Bir aydan uzun süre geçti. Bu süre zarfında AB üyesi olmayan bir dizi ülkenin temsilcileriyle Moskova’da istişarelerde bulunduk. Bu görüşmelerde muhataplarımız, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nun tedarik ettiği doğalgaz karşılığında yapması gereken ödemeler konusundaki tutumuna ve Ukrayna’nın yeraltı depolama tesislerinde yetersiz miktarda gaz depolanmasının yaratacağı risklere dair kaygılarımızı tamamen paylaştıklarını belirttiler" ifadeleriyle devam eden mektupta Putin, "AB ülkelerine gelince, Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettingerin liderliğindeki bir heyetle yalnızca bir görüşme gerçekleştirebildik. Varşova’da yapılan bu toplantıya Ukrayna temsilcisi Yuri Prodan da iştirak etti. Ne yazık ki ortaklarımızdan, Ukrayna’nın doğalgaz şirketinin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesi ve Avrupa’ya doğalgaz transitinin sağlıklı bir biçimde sürmesini sağlamak için bu şirketle ilgili sıkıntıları ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir somut öneri gelmediğini söylemek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Bu zaman zarfında Rus doğalgazı için yapılması gereken ödemeler konusunda hiçbir ilerleme sağlanamadığını belirten Putin mektubunda, Ukrayna’ya tedarik edilen doğalgaz için Gazprom’a en ufak bir ödeme yapılmadığını ve Ukrayna’nın toplam borcunun 2 milyar 237 milyon dolarlık artış göstererek 3 milyar 508 milyon dolar seviyesine ulaştığını yazdı. IMF’yle varılan anlaşma uyarınca Ukrayna’ya verilecek kredinin 3.2 milyar dolarlık ilk dilimi teslim edilmiş olmasına rağmen ödemenin yapılmamış olduğunun altını çizen Putin, "Bu şartlar altında, Rus şirketi sözleşmeyle belirlenmiş yasal haklarına dayanarak Ukrayna’dan doğalgaz tedariki için ön ödeme talep etmiştir. 1 Haziran itibariyle doğalgaz tedariki ön ödeme miktarına göre yapılmaya başlanacaktır" ifadeleri yer aldı.

Mevcut koşulların bu kararı zorunlu kıldığının altını çizen Putin, Rusya Federasyonu'nun halen normal şartlara dönülmesi için Avrupa ülkeleriyle istişareleri sürdürmeye ve işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Putin, Avrupa Komisyonu’nun da Ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturmaya yönelik somut ve adil çözümler üretilmesi adına sürece daha etkin bir biçimde katkıda bulunmasını umut etmekte olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir