Rusya, Tiflis'e doğru ilerliyor

Tiflis'e yakın mesafede Gürcü polisi kontrol noktaları oluşturmuş durumda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GORİ - Gürcistan'ın Güney Osetya sınırındaki Gori kent merkezinden çıkan çok sayıda Rus zırhlısı Tiflis'e doğru ilerliyor.

AA muhabirinin verdiği bilgiye göre; Zırhlı araç ve tanklarda Rus bayrağı görülüyor ve zırhlı araçların plaka numaralarında da Rus yazısı bulunuyor.

Rus zırhlılarında bulunan askerler de kendilerini görüntülemeye çalışan basın mensuplarına zafer işareti yapıyorlar.

Tiflis yolu güzergahında çok az sayıda sivil araç görülürken, Tiflis'e yakın mesafede Gürcü polisi kontrol noktaları oluşturmuş bulunuyor.

"Rusya, ateşkesi ihlal etti"

Öte yandan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'yı ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak, Rus güçlerinin Gürcistan'daki faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti. Saakaşvili, "Rus işgal güçleri ateşkese rağmen Gürcistan'daki hareketlerini sürdürüyorlar. Rus tankları hareket halinde, Rus askerleri son derece saldırgan, halkıma yönelik etnik temizliği tamamlamak üzereler" diye konuştu.

Gürcistan Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya, 50 Rus tankının, Güney Osetya'ya sınır kenti Gori'ye girdiğini bildirmiş, Gürcistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Gori kentinin Rusların denetimine geçmesi üzerine başkent Tiflis'ten Gori'ye giden karayolunun güvenlik tedbirleri çerçevesinde kapatıldığını açıklamıştı. Gori bölgesindeki basın mensupları da Rus tank ve zırhlı araçlarının Gori kentinin banliyölerinde devriye gezdiklerini ve Güney Osetya sınırından duman bulutunun gökyüzüne yükseldiğini bildirdiler.

Gürcistan'a Rusya karşısında destek vermek için Ukrayna ve Baltık ülkelerinin devlet başkanlarıyla Tiflis'e gelen Polonya Devlet Başkanı Bu arada, Lech Kaczynski, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Rusya ve Gürcistan arasındaki barış planını eleştirdi. Kaczynski basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün barış planına dahil edilmesi gerektiğini belirterek, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden bir kelime bile bahsetmeyen operasyonların askıya alınması koşullarından söz ediliyor. Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne vurgu barış planında yer almalı" diye konuştu.

BM, Gürcülere yardım gönderecek

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Gürcistan'da çatışmalar nedeniyle yerinden olan en az 30 bin kişiye insani yardım sağlanacağını bildirdi. Çatışmalardan kaçan 3 bin 500 kişi resmen kaydını yaptırırken, BM'nin yerlerinden olan Gürcülere dağıtacağı yardım malzemeleri arasında battaniye, bidon, mutfak malzemesi ve çadır bulunuyor. BMMYK dün yaptığı açıklamada, Rus ve Gürcü hükümetlerinin verdiği rakamlara göre, Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmalar nedeniyle en az 100 bin kişinin mülteci durumuna düştüğünü bildirmişti.

Gori kenti yağmalanıyor

Öte yandan, Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori kenti yağmalanıyor. Tiflis çıkışından itibaren Gori kentine kadar uzanan yol üzerinde, kısa mesafelerde ve kısa aralıklarla Gürcü polisi tarafından kontrol noktaları oluşturuldu. Bölgeye sadece özel araç ve basın araçlarının geçişine izin veriliyor. Gori kentinin girişinde bekleyen çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, askeri birliklerin bulundukları yöne doğru ilerlemesi üzerine bölgeden uzaklaşıyor. Kentin dışından, merkezdeki yağmalamadan kaynaklanan dumanlar görülebiliyor. Görgü tanıklarına göre Batum'dan Tiflis'e gelmekte olan bir Türk TIR şoförü de soyuldu ve aracı alıkonuldu. Kent merkezinde ve civarında Oset milislerin olduğu bildiriliyor. Kentte durumun sabah saatlerinde sakin olduğu, öğle saatlerine doğru yağmalamanın başladığı belirtiliyor. Kentin büyük bir bölümü boşaltılmıştı.

Abhaz güçleri, Gürcistan'da bayrak dikti

Abhaz güçleri, Gürcistan topraklarına girerek İnguri Nehri üzerindeki köprüye bayrak dikti. Bölgedeki AP muhabiri, onlarca Abhaz savaşçının Gürcistan topraklarına girdiğini ve köprüye bayrak diktiğinin görüldüğünü kaydetti. Abhazların ''Burası Abhazya toprağı'' dediği ve Gürcü askerlerinin karşı çıkmadan bölgeden ayrıldığı iddiasında bulundukları belirtildi. Abhaz yetkili Ruslan Kişmaria, AP'ye verdiği demeçte, ''Sınır 1000 yıldır bu nehir boyunca uzanıyordu. Gürcistan yeni sınırı kabul etmek zorunda'' dedi.