Rusya, Türkiye'ya karşı yaptırımlar için düğmeye bastı

Rusya'dan Türkiye'ye charter uçuşlar ve tur satışları yasaklandı. Sıra sebze, meyve ve zirai ürün ithalatı yasağına geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SU-24 tipi savaş uçağının angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesi ile gerilen ilişkilerin ardından Rusya tarafından alınan kararlar konusunda bir açıklama daha geldi.  

Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov, Türkiye'ye tur paketi satışlarının ve 'charter' uçuşların yasaklandığını söyledi.

Şuvalov, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar kapsamında Kırım dahil tüm limanlarda kontrollerin artırılacağını ve Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği karayolu taşımacılığına da sınırlamalar getirileceğini belirtti.

Bununla birlikte Türkiye'den sebze ve meyve alımına sınırlama getirileceğini açıklayan Şuvalov, yaptırımların sanayi ürünlerini ise henüz kapsamadığını da ifade etti.

Şuvalov ayrıca, vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren askıya alınacak olmasının 'Türk vatandaşlarının Rusya'ya girişine sınırlama getirildiği anlamına gelmediğini' söyledi. 

Bunların yanı sıra Şuvalov, Rusya'dan Türkiye'ye düzenli uçuşların ise güvenlik gerekçeleri nedeniyle 'özel bir kontrol' altında gerçekleştirileceğini belirtti.

"Yaptırımlar genişletilebilir"

Rus Başbakan Yardımcısı, "Rusya gerekli olursa Türkiye'ye yaptırımları genişletebilir" diye ekledi. 

Rus yetkili ayrıca enflasyonist baskıları hafifletmek için Türkiye'den gıda ithalatına sınırlamaların birkaç hafta erteleneceği bilgisini de verdi.  

Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 1 milyar 68 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü sattı.

Sebze-meyveye uygulama "birkaç haftaya kadar" başlayacak

Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç de, tam yaptırım listesinin hazırlanmasının ve hayata geçirilmesinin birkaç hafta süreceğini belirtti. Dvorkoviç bu geçiş sürecinin Rus perakendecilerin Türk mallarını ikame edebilmeleri için hazırlık yapmalarına imkan tanıyacağını vurguladı.

Uzmanlar, hem enflasyonun hızla artmasını önlemek, hem de yılbaşı tatili arifesinde piyasalarda mal yokluğu yaratmamak için yaptırımların hayata geçirilmesinde "acele edilmeyeceği" yorumu yapılıyor. Ancak şu an gümrüklerde tutulan ve "tam kontrol" uygulaması yapılan malların akineti belirsiz. Bu durumda, hükümet yaptırım yasasını resmen hayata geçirmemiş olsa dai fiilen Türk mallarına yaptırımın sürdüğü yorumu öne çıkıyor.

Türkiye'ye tur paketi satışlarının ve 'charter' uçuşların yasaklandığını da söyleyen Şuvalov, Türkiye'ye yönelik yaptırımlar kapsamında Kırım dahil tüm limanlarda kontrollerin artırılacağını ve Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği karayolu taşımacılığına da sınırlamalar getirileceğini belirtti.

Şuvalov ayrıca, vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren askıya alınacak olmasının 'Türk vatandaşlarının Rusya'ya girişine sınırlama getirildiği anlamına gelmediğini' söyledi. Bunların yanı sıra Şuvalov, Rusya'dan Türkiye'ye düzenli uçuşların ise güvenlik gerekçeleri nedeniyle 'özel bir kontrol' altında gerçekleştirileceğini belirtti. (Turkrus.com, Sputnik News)

Medvedev: "Türk işadamları, yöneticilerinin politikalarının rehinesi oldu"

Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye'ye uygulanacak olan ekonomik yaptırımların "Türk ekonomisinde sonuçları hissedilecek kadar sert ama Rus ekonomisine zararları minimum olacak şekilde" uygulanacağını söyledi. Hükümetin yaptırım tasarısını görüştüğü toplantıda konuşan Medvedev, "Türk işadamları, kendi yöneticilerinin yanlış politikalarının rehinesi oldular" dedi.

Medvedev, gıda ambargosu ile ilgili uygulamanın iki-üç hafta içinde başlayabileceğini söyledi.

Uzmanlar, hem enflasyonun hızla artmasını önlemek, hem de yılbaşı tatili arifesinde piyasalarda mal yokluğu yaratmamak için yaptırımların hayata geçirilmesinde "acele edilmeyeceği" yorumu yapılıyor.

Başbakan, Türkiye'de tatil yapan Rusyalı turistlerin tamamının ülkeye dönüşü tamamlanır tamamlanmaz charter seferlerinin derhal durdurulmasını istedi. Türkiye'ye tur paketi satışları da derhal kesilecek. Ancak Rusya'dan Türkiye'ye THY ve Aeroflot gibi tarifeli seferlerle uçuşlar durdurulmadığı için, tatile gitmek isteyen Rusya vatandaşlarının kendi imkanları ile Türkiye'ye gitmelerinin önünde teorik bir engel bulunmuyor.

Medvedev Türkiye'ye yönelik yaptırımların "gerektiği kadar geniş olacağını" ifade etti.

"Davutoğlu'nun açıklamaları lüzumsuz"

Başbakan Davutoğlu’nun ‘Kimse bizden görevimizi yaptığımız için özür dilemesin” açıklamasını yorumlayan Rusya Başbakanı Medvedev, 'Türk hükümetinin tuhaf bir pozisyon aldığını ve yaptığı açıklamaların lüzumsuz olduğunu' söyledi.

"Türkiye’ye uygulanan özel ekonomik tedbirler, gerekmesi halinde genişletilebilir" diyen Rusya Başbakanı Medvedev’in konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu tedbirler Türkiye ekonomisi için hassas olabilir ama Rusya’nın ekonomik çıkarlarını en az seviyede etkileyecek. Rusya bu konuda pragmatik olacak."

Sputnik News'in aktardığına göre, Hükümetten Rusya’da faaliyet gösteren Türk iş dünyasına, Türkiye’ye getirilen ekonomik tedbirlerin içeriğini açıklama talimatı veren Medvedev, “Türk iş dünyası, Ankara’nın politikalarının rehini olmuştur” dedi.

'Tedbirler Türk vatandaşlarını hedef almıyor'

Rusya Başbakanı Medvedev, hükümete Türkiye’den Rusya’ya kara ve deniz yoluyla gerçekleştirilen mal transferinin sınırlandırılması konusunda Avrasya Ekonomik Birliği ortaklarıyla iletişime geçme talimatı da verdi.

Türkiye’ye ekonomik tedbir uygulanmasını ‘gereklilik’ olarak tanımlayan Medvedev, öte yandan bu adımın Türk vatandaşlarını hedef almadığını vurguladı.

'Rusya'ya girişi kısıtlamayacak'

Bu arada Başbakan Yardımcısı Şuvalov da, somut yaptırım önlemlerinin imza ve onaya hazır olduğunu duyurdu.

Şuvalov, yaptırımların şu aşamada sanayi ürünlerini kapsamayacağını açıkladı.

Şuvalov, aynı zamanda Rusya'nın vize kuralını getirmesinin Türk vatandaşlarının Rusya'ya girişini kısıtlamadığını belirterek, "Devlet Başkanı'nın talimatıyla getirilen vize rejimi Rusya'ya girişi kısıtlamıyor. Rusya'ya seyahat etmek için vize almak gerekiyor" dedi.