Rusya'da halk sağlığı merkezleri ile yeni atılım

Ahmet Coşkunaydın, Moskova'dan bildiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

MOSKOVA - Rusya Sağlık ve Sosyal Gelişme Bakanlığı ülkede halk sağlığını koruyacak yeni atılımların ilk müjdesini verdi. Söz konusu atılımlar bu yıl başlatılacak ve çalışmalar aralıksız sürdürülerek 2012 yılında planlamanın amacına uygun olarak yüzde 100 tamamlanmış olacak.

Rusya Federasyonu Sağlık ve Sosyal Gelişme Bakanı Tatyana Golikova Rus kamuoyuna verdiği bilgilerle bu atılımın Halk Sağlığı Merkezleri adı verilen sağlık merkezlerinin açılacağını bu merkezlerde de toplumun sağlığını kemiren alışkanlıklarla mücadele etmek için tüm önlemlerin alınacağını söyledi. İlki 2009 yılının sonunda hizmete girecek olan Halk Sağlığı Merkezinde alkolle mücadele, uyuşturucu ve sigara ile mücadelede halkın yardımına koşulacağını ve onları bu zararlı alışkanlıklardan arındırılarak daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanacak.

Bakan Tatyana Golikov’nın açıklamalarına göre halk sağlığı merkezlerinin sayısı 2012 yılında tüm Rusya’ya yayılmış olacak ve bunların sayısı da 502’ye ulaşacak. Bu merkezler sayesinde tüm zararlı alışkanlıklarla mücadele tek bir merkezden yürütülerek, bu alışkanlıkların Rusya bütçesine ve ekonomisine yüklediği başta iş gücü ve verim kaybı olmak üzere getirdiği zararlar önlenecek. Bu merkezlerin gelecek yıl artık uygulamaya girecek olan Rusya’da ki kesin sigara yasağı uygulamasına da hazırlık olduğuna dikkat çekildi.

Bu merkezlerin sigara içmekte ve alkollü içki tüketmekte Dünya’da en baş sıralarda olan Rus halkının sağlığını korumada ve onları bu kötü alışkanlıklardan gelen zararlardan korumada çok etkili ve onların tedavisinde de çok yararlı olması bekleniyor. Rusya Federasyonu Sağlık ve Sosyal Gelişme Bakanı Golikova  2012 yılında sayıları 502 olarak planlanan bu merkezlerin gereksinimleri olan araç, gereç ve personelin temini için çalışmaların şimdiden başlatıldığını söyledi. Ayrıca bu merkezlerde görev yapacak personele özel eğitim verilmesi için de yeni eğitim programları hazırlanarak yürürlüğe konulacak.