Rusya'dan iyi haber

İhracata ek vergi kararının ardından gayrı resmi uygulamalar azaldı, ihracatta yeniden canlanma görülmeye başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rus zirai danışmanlık kurumu SovEcon, ihraç edilen tahıla ek vergi getirilmesinin ardından ihracatı durma noktasına getiren gayrı resmi önlemlerin azaltılmasıyla, ihracatın yeniden canlandığını bildirdi.

Dünyanın dördüncü büyük buğday ihracatçısı Rusya, rublenin değer kaybetmesi ve ihracatın rekor kırmasıyla birlikte iç piyasada yükselen buğday fiyatlarını düşürmek için geçen hafta
ihracat kısıtlayıcı gayrı resmi uygulamalar başlatmıştı.

İhraç edilecek tahılın daha sıkı kontrolü ve demiryoluyla tahıl yüklemesine sınır getirilmesi Rus çiftçi birliğinin verdiği bilgiye göre ihracatı durma noktasına getirdi.

Ek vergi kararı getirildi

Gayrı resmi sınırlamaların ardından Rus hükümeti 1 Şubat ile 30 Haziran 2015 arasında buğday ihracatına ek vergi uygulanmasına karar verdi.

Perşembe günü açıklanan karara göre ihraç edilen buğdaya gümrük fiyatının yüzde 15'i artı ton başına 7.5 euro olmak ve toplamda ton başına 35 eurodan az olmamak üzere ek vergi
konuldu. Rusya'dan en çok tahıl ithal eden ülkeler arasında Türkiye, İran ve Mısır yer alıyor.

Gayrı resmi uygulamalar azaldı

SovEcon'dan cumartesi günü yayımlanan bir notta, "İhracata ek verginin netleşmesinden bu yana, piyasadaki kişi ve kurumlar ihracatı kısıtlayıcı gayrı resmi uygulamaların azaldığını
bildirdi. Hayvan ve Bitki Sağlığı İzleme Dairesi ihracat sertifikalarını vermeye başladı ve Azov Denizi ve Karadeniz limanlarından hububat yüklü gemiler hareket etmeye başladı" denildi.

Buna karşılık Rusya Hayvan ve Bitki Sağlığı İzleme Dairesi'nin sözcüsü sıkı kalite kontrol uygulamalarının devam edeceğini belirtti. Yetkililer sıkı kontrollerin ihracatı etkilemediğini savunuyor.

Tahıl yüklemelerine getirilen kısıtlamalar kaldırıldı 

Rus devlet demiryolları cuma günü itibariyle tahıl yüklemelerine getirilen kısıtlamaları kaldırdı ancak  tahıl yükleme tarifesini 24 Ocak itibariyle yüzde 13.4 oranında artırmayı planladığını açıkladı.

Avrupa kıtasında satılan üçüncü sınıf Rus buğdayının fiyatı SovEcon verilerine göre 200 ruble düşerek ton başında 11,125 rubleye (206 dolar) inmiş de olsa, hükümet için yüksek. Rus
devleti buğday stoklarını artırmak için alımları 10,100 rubleden yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir