Rusya'dan Kırgızistan'a 500 milyon dolarlık destek

Rusya, Kırgızistan ekonomisinin hızlı şekilde" Avrasya entegrasyon süreçleri"yle uyum sağlaması için bu ülkeye 500 milyon dolarlık destek verme kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Çalışma ziyareti için gittiği Türkiye'de hafta sonunu geçiren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, bugün Rusya'nın Soçi kentine geçerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'den yapılan açıklamada, Atambayev-Putin görüşmesinde ikili ilişkilerin gelişmesi konusunun ele alındığı belirtilirken, iki ülke hükümetleri arasındaki işbirliğinin yüksek düzeyde olduğunu memnuniyetle dile getirildiği ifade edildi. Atambayev, Kırgızistan'ın, stratejik partneri ve kardeşi Rusya ile ilişkimizi sağlam ve tutarlı olarak güçlendirmek ve geliştirmek niyetinde olduklarını vurguladığı kaydedildi. 

Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın üyesi olduğu Gümrük Birliği'ne üye olmak için hükümetin büyük çaba içinde olduğunu anımsatan Atambayev, "Gerçek bir destek sayesinde Gümrük Birliği'ne bu yıl üye olmayı arzuladıklarını" söylediği ifade edildi. 

RİA Novosti haberine göre, Putin-Atambayev görümesinin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırgızistan ekonomisinin hızlı şekilde Avrasya entegrasyon süreçleriyle uyum sağlaması için 500 milyon dolarlık destek verilmesi kararlaştırıldığını bildirdi. 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 29 Mayıs'ta gerçekleştirilen Avrasya Gümrük Birliği üye ülke liderleri zirvesinde, Kırgızistan'ı Gümrük Birliği'ne götürecek yol haritası kabul edilmiş, 26 Temmuz'da Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olmak için  Kırgızistan hükümeti müzakereleri başlatmıştı.