Rusya'nın Gürcistan'a girişi, yabancı sermayeyi ürküttü

Rusya'nın döviz rezervi 1 haftada 16.4 milyar dolar azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Uluslararası yatırımcılar Gürcistan'daki çatışmalardan sonra Rusya'dan paralarını çektiler.

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberine göre, Rusya Merkez Bankası'nın rakamları, bir hafta önce 597,5 milyar dolar olan döviz rezervlerin, 15 Ağustos'ta biten hafta itibariyle 16,4 milyar dolar azaldığını gösteriyor.

Döviz rezervlerindeki düşüşün 1998 yılındaki ruble krizinden bu yana en hızlı düşüş olduğuna dikkati çeken gazete, 8 Ağustos'ta Gürcistan'da çatışmaların başlamasından bu yana Rusya'da borsanın da değer kaybettiğini yazdı.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gennady Melikyan, 'siyasi durum' nedeniyle satışların başladığını söyledi. Melikyan, "Yabancılar bazı varlıklarını çekiyorlar, borsa ve döviz kuru çok zarara uğradı. Şimdi sona yaklaştığımızı düşünüyorum" dedi.

Çatışmaların başlamasından bu yana merkez bankasının müdahalesiyle rublenin değerinin göreli olarak istikrarlı kaldığı, 7 Ağustos'tan bu yana borsanın yüzde 6,5 değer kaybettiği belirtildi.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin de sermaye kaçışının büyük oranda sakinleştiğini söyleyerek, "Planlarımızda herhangi bir değişikliğe sebep olabilecek hiçbir şey olmadı" dedi.