Rusya'nın silahı: Petrol ve doğalgaz

Rusya'nın 160 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ihracatı, ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırım tehditleri karşısındaki en güçlü silahı olarak öngörülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD ve Avrupalı yetkililer Ukrayna konusundaki duruşu nedeniyle Rusya'ya yaptırım tehditlerinde bulunurken, Vladimir Putin'in 160 milyar dolarlık petrol ve doğalgaz ihracatı silahı, cezalandırıcı tedbirleri sınırlayabilir.

Brüksel'de bir araya gelmeye hazırlanan ABD ve Avrupalı mütteffikler, referandumdan sonra Kırım'ı topraklarına katmaması için Rusya'yı uyarsa da, ülkeyi caydırmak için çok da fazla imkanları yok. Vize yasakları ve varlıkların dondurulması ise şimdiye kadar Kremlin üzerinde bir etki gösterebilmiş değil.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Rusya, 2012 itibariyle Avrupa ve ABD'ye toplamda 160 milyar dolar değerinde ham petrol, yakıt ve doğalgaza dayanan hammadde ihraç etti. Carleton Üniversitesi'nin Avrupa, Rusya ve Avrasya Çalışmaları Enstitiüsü'nün direktörü Jeff Sahadeo,  Rusya'nın enerji musluğunun kapatılması Moskova hükümetini nakitten mahrum edecek olsa da, Avrupalı tüketiciler için bunun bedelini ödemenin çok yüksek olabileceğini ve Putin'in planlarını değiştirmeyebileceğini söyledi.

Kısa vadede bu yaptırımları uygulamanın çok güç olacağını ve Rusya'nın tutumunu değiştiriğ değiştirmeyeceğinin bile kesin olmadığını söyleyen Sahadeo, "Eğer batı enerji yaptırımları kartını koyarsa, o zaman bu 'gözünü ilk kırpacak?' oyununa döner" dedi. 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın Şansölyesi Angela Merkel, ülkesinin Rusya'ya uygulanacak yaptırımların ekonomik sonuçlarına katlanmaya hazır olduğunu savundu.