Şahdeniz Konsorsiyumu seçimini yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BAKÜ - Azerbaycan'ın Şahdeniz  yatağından çıkarılan doğalgazın hangi güzergahla Avrupa'ya taşınacağı yakın günlerde belli olacak.

Şahdeniz Konsorsiyumu'nun kararını verdiği ve doğalgazın Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile taşınacağı yönünde haber ve bilgiler henüz resmi olarak teyit edilmedi. 

Avrupa basınında , Şahdeniz konsorsiyumunun önündeki iki seçenekten biri olan Nabucco Batı projesinin ortaklarından Avusturya'nın OMV şirketi tarafından, "Şahdeniz Konsorsiyumu Nabucco'yu tercih etmedi" yönünde yapılan açıklamaya karşı, Şahdeniz Konsorsiyumundan ve  Azerbaycan hükümetinden bu yönde bir açıklama henüz yapılmadı.

Azerbaycan medyasında da "Şahdeniz Konsorsiyumu'nun TAP projesini tercih ettiği" yönünde haberler yapılırken, Konsorsiyum ve hükümetin kesin kararının önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

TAP ve Nabucco Batı, yaklaşık 10 yıldır Şahdeniz doğalgazının taşınmasını elde etmek için birbiri ile yarışıyor. Şahdeniz Konsorsiyumu her iki projenin yetkilileri ile görüşmelerini sürdürürken, kamuoyunda Azerbaycan gazının TAP ile taşınma ihtimali ön planda tutuluyor. Geçtiğimiz gün Yunanistan ve TAP arasında yapılan anlaşma ile bu ihtimal daha da güç kazandı. 

TAP öngörülen hat uzunluğu, Nabucco'ya nazaran 500 kilometre daha kısa olduğu için daha karlı ve avantajlı görünüyor. Şahdeniz Konsorsiyumu'nun TAP'ı tercih etmesi halinde Azerbaycan doğalgazı, Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi'ne , oradan İtalya'nın güneyine, İtalya'dan da diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılacak. Üç hissedarlı konsorsiyum olan TAP'da İsviçre'nin Axpo şirketinin ve Norveç'in Statoil şirketinin yüzde 42,5'er, Almanya'nın E.ON şirketinin yüzde 15 hissesi bulunuyor.

TAP projesi kabul edildiği takdirde, yaklaşık 800 kilometrelik bir hattın döşenmesi ve bu hattan ilki 2019 yılında olmak üzere yıllık 10 milyar metreküp doğalgazın taşınması, daha sonra ise bu rakamın iki katına çıkarılması öngörülüyor. 

Nabucco Batı projesi ile ise 1300 kilometrelik bir hattın döşenmesi, yıllık 20 milyar metreküp doğalgazın yine Türkiye'den geçerek Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaştırılarak buradan da diğer ülkelere dağıtılması öngörülüyor.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 21 Haziran'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmede, Azerbaycan'ın yakın günlerde  Nabucco Batı ve TAP arasında ticari bir tercihte bulunacağını ve her iki projenin de AB'nin enerji arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi açısından stratejik önemde olduğunu söylemişti.