Sahte Taliban lideri MI6'ya çalışıyor

Times gazetesi, Afgan ve Amerikalı yetkililer ile müzakereler yürüten ve sahte Taliban lideri olduğu tespit edilen kişinin (MI6) tarafından görevlendirdiğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz Times gazetesi, Afgan ve Amerikalı yetkililer ile müzakereler yürüten ve sahte Taliban lideri olduğu tespit edilen kişinin, İngiliz Dış İstihbarat Servisi (MI6) tarafından görevlendirdiğini ve bu kişiye para ödendiğini yazdı.

Gazete, MI6 ajanlarının kendini Taliban lideri olarak tanıtan ancak daha sonra bunun doğru olmadığı ortaya çıkan Molla Aktar Muhammed Mansur isimli kişiye mayıs ayından itibaren Afgan ile Amerikalı yetkililerle pazarlıklar yürütmesi için para ödediğini bildirdi. Gazete, Mansur'un daha sonra Quetta şehrinde esnaf olduğunun belirlendiğini ve Amerikalıların bu hatadan dolayı İngilizleri suçladığını kaydetti.

Konunun bu hafta başında ABD basınına da yansımasının ardından, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de İngiliz diplomatları suçlamıştı.

Times gazetesi, İngiliz istihbaratının ayrıca, Mansur'un Quetta'dan Kabil'e gidip gelmesi için birkaç kez İngiliz C130 uçağını kullandırdığını bildirdi. ABD'nin Kandahar'daki eski temsilcisi Bill Harris'in görüşlerine de yer veren gazete, Harris'in "Bu hatadan sadece İngiliz istihbarat yetkilerinin sorumlu olmadığına" dair sözlerini aktardı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin yorum yapmadığı kaydedildi.

Taliban'la diyaloğun Afganistan'da barışın sağlanması açısından önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Ancak bazı Batılı siyasetçiler, Taliban'la masaya oturmanın direnişçileri cesaretlendireceğini savunuyor. 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir