S&P, Yunanistan'ın notunu yükseltti

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Yunanistan'ın kredi notunu "CCC+"den "B-"ye yükseltti, "durağan" not görünümünü teyit etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu "CCC+"den "B-"ye yükseltti, "durağan" not görünümünü korudu.

S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın "CCC+" seviyesindeki kredi notunun "B-"ye revize edildiği bildirildi.

Yunanistan'ın çeşitli şoklara karşı beklenenden daha dirençli çıktığı görüşüne yer verilen açıklamada, "Notun yükseltilmesi, Yunanistan hükümetinin Avro Bölgesi ülkeleri tarafından finanse edilen 86 milyar avroluk mali destek programının şartlarına büyük ölçüde uyduğuna yönelik değerlendirmemizi yansıtıyor" denildi.

Kuruluş, aynı zamanda Yunanistan'ın kreditörler ve hükümet arasındaki görüş farklılıklara rağmen Mart sonuna kadar mali destek programına yönelik koşulları yerine getireceği öngörüsünde bulundu.

Bunun ülkenin borçlarının silinmesine ilişkin resmi görüşmelerin başlamasına olanak sağlayacağının anımsatıldığı metinde, ayrıca Yunan hükümetinin geçen yazdan bu yana sistematik bankaları yeniden sermayelendirdiği ve bütçe konsolidasyon tedbirleri aldığı vurgulandı. 

Yunanistan'ın notu hala "çöp" seviyesinin altında

Yunanistan'ın notu yükseltmeye karşın hala S&P'nin "yatırım yapılamaz" ya da "çöp" olarak belirlediği seviyenin altında yer alıyor.

S&P'nin notlandırma sistemine göre, sadece "BBB-" üstündeki kredi notlarına sahip olan ülkeler "yatırım yapılabilir" kategorisine giriyor. Yunanistan'ın "B-"ye çıkarılan kredi notu ise bu seviyenin üç kademe aşağısında bulunuyor.