S&P'den 'parasal genişleme' açıklaması

Standard&Poor's: Euro Bölgesi'nin ekonomik aktivitesindeki istikrarın bu yılın geri kalanında ve ilerideki birkaç yıl boyunca devam etmesini bekliyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) tarafından yapılan açıklamada,  Euro Bölgesi'nin ekonomik aktivitesindeki istikrarın  bu yılı ve ilerideki birkaç yıl boyunca devam etmesinin beklendiği belirtilerek, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme programını 2,4 trilyon Euroya çıkarabileceği kaydedildi.  

S&P'nin açıklamasında Euro Bölgesi'nin ekonomik aktivitesindeki istikrarın bu yılın geri kalanında  ve ilerideki birkaç yıl boyunca devam etmesinin beklendiği aktarıldı.  

Açıklamada,  "ECB'nin parasal genişleme programını eylül 2016'nın ilerisine taşımasını, büyük ihtimalle 2018 ortasına kadar sürdürmesini bekliyoruz. Parasal genişleme iki katından fazla artırılarak 2,4 trilyon Euroya ulaşabilir" ifadesine yer verildi. 

Gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde değer kayıpları yaşanırken, Euronun yeniden değer kazanmasına dikkatin çekildiği açıklamada, ECB'nin parasal genişleme programını 2016'nın eylül ayının ilerisine taşıyabileceği, enflasyon oranının ise hedeflenenin altında seyretmesinin beklendiği ifade edildi.  

S&P açıklamasında,  Çin'in ekonomik büyümesin ilişkin temel senaryonun 2016 yılında yüzde 6,3, 2017 yılında ise yüzde 6,1 olarak gerçekleşmesi yönünde olduğu vurgulanarak, Çin'deki ekonomik büyümenin 2016'da yüzde 4,4, bir sonraki yıl ise yüzde 3,9'a gerilemesine dayanan alternatif bir senaryonun da bulunduğu ve bu senaryoya göre Euro Bölgesi'nin 2017 yılında ekonomik büyümesinin önceki tahminlere kıyasla yüzde 0,8 oranında daha az olabileceğinin altı çizildi.  

Açıklamada, Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlamasından Euro Bölgesi ekonomileri içerisinde en çok Almanya ve Hollanda'nın etkileneceği tahmini aktarıldı.  

Konuya ilişkin açıklamada bulunan S&P'nin Avrupa, Ortadoğu, Afrika Başekonomisti Jean-Michel Six, Euro Bölgesi'nin ekonomik büyümesi önünde halen Euronun güçlenmesinden kaynaklanan dikkate değer risklerin olduğunu belirterek, "Dış şok riskleri arttıkça, ECB'nin parasal politikasının etkili bir şekilde bölgenin yerel ekonomilerine aktarılması Euro Bölgesi'nin iyiye doğru gidişi için son derece önemli" ifadesini kullandı.