Sanal terörizm'in cezası ölüm

Pakistan sanal terörizmi önlemek için yeni yasa çıkardı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSLAMABAD - Pakistan'da, "sanal terörizm" ile ölüme sebebiyet vermenin cezasının ölüm olacağı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından çıkarılan kararname uyarınca, "Elektronik Suçların Önlenmesi" adlı yasa, bilgisayar ya da başka bir elektronik cihaz aracılığıyla ulusal güvenliğe zarar verecek bir suç işleyen herkesi kapsayacak. Yasa gereği, "sanal terörizm" suçu işleyen ve bu sebeple birisinin ölümüne sebep olanlar, idam ya da müebbet hapis cezası alacak.

Yasa yabancıları da kapsıyor

Yasa Pakistanlılar ile ülkede yaşasın yaşamasın bütün yabancıları kapsayacak.

Sanal terörizmin, "bir bilgisayar ağı ya da elektronik sistemine ulaşılarak, bilerek bir terör eylemi içerisinde yer almak ya da buna teşebbüs etmek" olarak tanımlandığı kanunda terör eyleminin, "kimyasal, biyolojik ya da nükleer silahın herhangi bir çeşidini yapmak için gerekli olan bilgiyi çalmak, kopyalamak ya da bunlara teşebbüs etmek" gibi birçok tanımı yer alıyor.

Yasada ayrıca, hassas tesislerin sistemlerine yasa dışı elektronik giriş, elektronik dolandırıcılık, elektronik sahtekarlık, sisteme zarar verme, şifrelere müsaadesiz(yetkisiz) erişme ve şifrelemenin yanlış kullanılması gibi suçlar için de 3 yıldan 10 yıla kadar değişen sürelerde hapis cezası öngörülüyor.