Savaş Lübnan'a sıçradı

Sabah saatlerinde Lübnan İsrail'e 3 füze attı, İsrail de füze ile karşılık verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BEYRUT-KUDÜS - İsrail Gazze'ye saldırılarının ardından, dün akşam Fransa ve Mısır’ın önerdiği ateşkes planını kabul edilebilir bulmuştu ancak bu sabah Lübnan tarafından İsrail’in kuzeyine Katyuşa roketleri atıldı.

Lübnanlı güvenlik kaynakları, Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine roket atıldığını doğruladı.

Reuters ajansının haberine göre, kaynaklar, "Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine 3 ila 5 civarında roket fırlatıldığını" kaydetti.

İsrail polisi, bu sabah Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine en az 3 füze atıldığını ve ilk bilgilere birkaç kişinin yaralandığı bildirdi.

Polis sözcüsü, roketlerin Lübnan'ın güney sınırından İsrail'in 8 kilometre içerisine düştüğünü söyledi.

İsrailli savunma yetkilileri, ordunun, Gazze'deki çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Lübnan'daki Hizbullah'ın roket saldırısı düzenleme olasılığına karşı alarmda olduğunu belirtti.

İsrailli görgü tanıkları da, sınır bölgelerinde başta Nahariye kenti yakınlarına olmak üzere 4 Katyuşa roketi atıldığını aktarmıştı. Katyuşalardan birinin Nahariye'deki "Yaşlılar Yurdu'nun yakınına düştüğü ifade edilmişti.

Roket saldırısını Lübnan'ın güneyindeki Filistinlilerin mi yoksa Hizbullah'ın mı düzenlediği henüz bilinmiyor. İsrail, 2006'da Lübnan'daki Hizbullah ile de çatışmaya girmişti.

İsrail oradusu da Lübnan'a füze fırlattı

İsrail ordusu da Lübnan'dan gelen füzelerin ardından, Lübnan'a doğru füze fırlattı.

Ordu sözcüsü, "Lübnan'dan füzelerin atıldığı bölgeye doğru füze fırlattıklarını" belirtti.

Lübnanlı kaynaklar ise, İsrail'in havan topu ateşi açtığını ifade ediyor.

"Top ateşinde nokta atışı"

İsrail, bu sabah kuzeyine roket saldırısında bulunulan Lübnan'daki bölgeye düzenlediği top ateşinde nokta atışı yaptığını açıkladı.

İsrail ordu sözcüsü, "Roket ateşi kaynağına nokta vuruşuyla cevap verildiğini" söyledi.

Bu arada Lübnan'daki Hizbullah'a ait El Manar televizyonu ile Lübnan televizyonu da, İsrail tarafından fırlatılan 5 havan topunun Lübnan içinde sınırın yakınına düştüğünü açıkladı. Olayda yaralanan olmadığı belirtildi.

Öte yandan Lübnan'daki Hamas sözcüsü Rıfat Morra ise, Lübnan'dan İsrail'e füze atılmasından sorumlu olmadıklarını söyledi. Morra, roket saldırısından kimin sorumlu olduğunu bilmediklerini kaydetti.

İsrail ordu radyosu, savaş uçaklarının da kuzeye yöneldiğini ve bölge üzerinde uçuş yaptığını açıklamıştı.

Ordu radyosuna konuşan yorumcular da kuzey bölgesine yapılan roket saldırılarını değerlendirirken, roketleri atanların Hizbullah'ın onayını almış küçük bir Filistinli grup olabileceğini, İslami Cihad militanlarının bu roketleri atabileceğini söylemişti.

Mısır: Taraflar görüşmeyi kabul etti

Bu arada Mısır'ın BM Büyükelçisi Mecid Abdülaziz, İsrail, Hamas ve Filistin temsilcilerinin, Mısır'ın arabuluculuğundaki görüşmeler için Kahire'de bir araya gelmeyi kabul ettiklerini bildirdi.

Büyükelçi Abdülaziz, tarafların, Mısır-Fransa ateşkes önerisiyle ilgili görüşmeler için "teknik heyetlerini" göndereceklerini söyledi.

Mısır-Fransa ateşkes planı, Gazze'ye insani yardımın ulaştırılmasına imkan tanımak amacıyla sınırlı bir süre içinde derhal ateşkes ilan edilmesini öngörüyor.

BM, hala uzlaşmaya varamadı

Diğer yandan BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki durumla ilgili olarak nasıl bir tavır alacağı konusunda hala uzlaşmaya varamadı.

Güvenlik Konseyindeki Gazze tartışmaları 2 gündür devam ediyor ve masada biri Libya tarafından sunulan karar tasarısı diğeri ise Fransa tarafından Konsey'de dağıtılan başkanlık açıklaması olmak üzere Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan iki belge duruyor. Ancak BM kulislerinde Batılı ülkelerin Libya'nın karar tasarısına, Arap ülkelerinin de Fransa, ABD ve İngiltere tarafından hazırlanan başkanlık bildirisine pek sıcak bakmadığı belirtiliyor.