”Savaşı Ruslar başlattı”

Saakaşvili, savaşı ilk başlatan tarafın Ruslar olduğunu ve bu konuda ellerinde güçlü kanıt bulunduğunu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TİFLİS - Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın ülkesine saldırıları hakkında kendisine yöneltilen tüm soruları yanıtlamaya hazır olduğunu, ancak savaşı ilk başlatan tarafın Ruslar olduğunu ve bu konuda ellerinde güçlü kanıt bulunduğunu bildirdi.

Saakaşvili, Güney Osetya sınırındaki Gori kentini ziyaretinde yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Gürcistan'a saldırılarından sonra ülkenin yeniden imar edilmesi, savaşın izlerinin yok edilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanması gibi konularda tüm sorumluluğu üzerine aldığını" kaydetti.

Bölgede savaşın başlamasına ilk kimin neden olduğuna ilişkin uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiklerini kaydeden Saakaşvili, Gürcistan'a saldırıları başlatan tarafın Rusya olduğunu, bu konudaki güçlü kanıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e sunduğunu belirtti. Gürcistan parlamentosunun, Güney Osetya'daki çatışmaları ve sonrasındaki gelişmeleri genişçe ele alacağını, Rusya'nın saldırılarıyla ilgili araştırma yapacağını ifade eden Saakaşvili, "Rusya'nın Gürcistan'a saldırılarıyla ilgili bana yöneltilen çok sayıda sorular var. Tüm bunları yanıtlamaya hazırım" dedi. 

Saakaşvili, Rus birliklerinin Güney Osetya ve Gürcistan içlerine doğru harekete geçmesinden sonra daha fazla kan dökülmesini önlemek ve ağır kayıplar vermemek için bölgeden geri çekilme kararı aldıklarını kaydetti. AB'nin, diplomatik baskı ve diyalog sonucu Güney Osetya ve Abhazya da dahil olmak üzere Gürcü topraklarında gözlemci bulundurmayı başardığını belirten Saakaşvili, Fransa'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmasında ilk aşamada Rus askerlerinin ülke topraklarından çıkarılması, ikinci aşamada AB gözlemcilerinin bölgeye yerleştirilmesi ve mültecilerin evlerine geri dönüşüne olanak sağlanmasının öngörüldüğünü ifade etti. Saakaşvili, Rusya'nın anlaşma şartlarına uymaması halinde ciddi şekilde izole edileceğini ve Rus ekonomisinin bu duruma çok fazla dayanamayacağını savundu.