Savcı: Uçağı bilerek düşürmüş olabilir

Marsilya savcısının ardından Lufthansa CEO'su da yardımcı pilotun Germanwings uçağını düşürmüş olabileceği sonucuna vardı, terör bulgusu yok.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da Salı günü Alp dağlarına çarpan ve 150 kişinin ölümüne neden olan Germanwings havayoluna ait uçak hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılık, yardımcı pilotun uçağı bilerek düşürmüş olabileceğini açıkladı.

Marsilya savcısı, düzenlediği basın toplantısında kaptan pilotun kokpitten çıkmasının ardından yardımcı pilotun uçağın kontrolünü devraldığını, kokpit kapısını açmadığını ve uçağın düşmesine neden olan alçalma komutunu verdiğini ifade etti.

"Pilotu kokpite sokmadı"

Karakutuyu inceleyen Fransız savcı, pilot kokpitten ayrıldıktan sonra yardımcı pilotun kontrolü ele aldığını ve pilotun yeniden kokpite girişini engellediğini belirtti. Almanya'nın Köln şehrinde basın toplantısı düzenleyen Lufthansa CEO' su  Carsten Spohr şunları söyledi: 

"Söyleyecek söz bulamıyoruz"

"Yardımcı pilot, pilotun kokpite girmesine izin vermedi.İkinci pilotun yaptığı karşısında Lufthansa ve Germanwings çalışanlarının kesinlikle nutku tutuldu. Söyleyek söz bulamıyoruz. Ve çok derin şoktayız. Lufthansa olarak,en kötü kabuslarımızda bile bu trajediden daha vahim bir şeyi tasavvur edemeyiz. Pilotun neden böyle birşeyi yaptığı hakkında elimizde bilgi yok. Başta pilotlar olmak üzere tüm çalışanlarımızı çok çok dikkatli seçiyoruz."

ceos.jpg

Lufthansa CEO'su Carsten Spohr

Düğmelere bastı ve...

Marsilya Savcısı Brice Robin,"Pilot kapıyı açmak için uğraşırken kokpitte hiç ses yoktu. Uçağın çakılma anına kadar yardımcı pilot Andreas Lubitz yaşıyordu. Karakutuda pilotun yardımcı pilota uçağın kontrolünü alması için bağırması, yardımcı pilotun koltuğunu ileri geri alma sesi ve kapının kilitlenme sesi net duyuluyor.O anda uçağın kontrolü tamemen yardımcı pilotta. Kokpitte tek başınayken yardımcı pilot uçak izleme sistemindeki düğmelere basarak uçağı bilerek alçaltıyor" dedi. 

kokpit.jpg

Düşen Germanwings Airbus A320 uçağının dört gün önce çekilmiş fotoğrafı

Yolcular çığlık attı

Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduğunu belirtti. Robin, uçağı kullanan pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğini de söyledi.Savcılık, pilotun hareketi için 'intihar' kelimesi kullanmadı.

İddiaları reddetti

Uçağı bilerek düşürdüğü iddia edilen yardımcı pilot Andreas Lubitz'in kurduğu uçuş kulubünün başkanı Klaus Radke Fransız savcının iddialarını reddetti. 

AP'ye konuşan Radke," Nasıl olurda soruşturma tamamlanmadan birisi kalkıp böyle bir kesin yargıya varabiliyor anlayamıyorum" dedi. 

Barselona-Düsseldorf seferini yaparken Fransanın güneyinde Alpler'e çakılan Airbus 320 tipi Germanwings uçağında 150 kişi hayatını kaybetmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir