Seçimlere girecek Türk aday sayısı artıyor

İşçi Partisi, iki Türk milletvekili bulunan Victoria eyalet meclisi için iki Türkü daha aday gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - Avustralya İşçi Partisi, Victoria eyaletinde 29 Kasım 2014'te yapılacak seçimlerde eyalet milletvekilliği için iki Türkü daha aday gösterdi. 

Melbourne'un Hume ve Brimbank bölgelerinde belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği görevlerinde bulunan tecrübeli siyasetçiler Nazlı Süleyman ve Burhan Yiğit, Avustralya İşçi Partisi'nden eyalet milletvekili adayı oldu. 

Avustralya İşçi Partisi içinde yapılan adaylık seçimini açık ara kazanan Türk adayların 29 Kasım'da Victoria eyalet meclisine girme ihtimallerinin yüksek olduğu belirtiliyor. Eyalet meclisinde halen iki Türk milletvekili bulunuyor. 

Nazlı Süleyman ilk Türk kadın milletvekili olacak 

İşçi Partisi delegelerinin yüzde 93'ünün oyunu alarak adaylık hakkını elde eden Nazlı Süleyman, AA'ya yaptığı açıklamada, seçilmesi halinde Avustralya'da eyalet meclisine girecek ilk Türk kadın milletvekili olacağını söyledi ve "Bütün Türk kadınları için çok mutluyum" dedi. 

Brimbank Belediyesi sınırlarındaki St. Albans bölgesinden seçimlere hazırlanan Nazlı Süleyman, bölgenin yaşadığı sıkıntıları yakından bildiğini belirterek, bölge için önceliklerinin sağlık, işsizlik ve eğitim konuları olduğunu dile getirdi. Süleyman "Daha fazla sağlık hizmetleri için hastanelere, daha fazla iş ve okullara önem vermek istiyorum, bunlar çok önemli" diye konuştu. 

Avustralya İşçi Partisi'nde 20 yıldır çeşitli görevlerde bulunan Kuzey Kıbrıs Türkü Nazlı Süleyman, 2000 yılında Melbourne'un Brimbank Belediyesi meclis üyeliğine seçildi. Yaklaşık sekiz yıl görev yaptığı Brimbank Belediyesi'nde üç yıl belediye başkanlığı görevinde de bulunan Süleyman, belediye seçimlerinde ilk tercih oylardan aldığı 11 bin oy ile rekoru elinde bulunduruyor. 38 yaşındaki Nazlı Süleyman, 1968 yılında Kıbrıs'tan Avustralya'ya göç eden Kuzey Kıbrıs Türkü bir ailenin kızı. 

Burhan Yiğit 25 yıldır siyasette 

Avustralya İşçi Partisi'nden Victoria eyalet meclisine girmeye hazırlanan diğer Türk aday Burhan Yiğit ise aday olduğu bölgede 450 bin seçmen bulunduğunu, bu seçmenleri yaklaşık 10 bininin Türk olduğunu söyledi. 

Aday olduğu bölgenin çok geniş bir alanı kapsadığını hatırlatan Yiğit, belediye başkanlığı döneminde Türklerin kendisini yakından tanığını söyledi. Yiğit, "Encümen olarak ve belediye başkanı olarak görev yaptım. Umuyorum ve inanıyorum ki vatandaşlarımızdan birçoğu bunu takdir etti. Dolayısıyla biz bu görevi daha değişik bir alanda, meclis alanında bu temsiliyetimizi devam ettirmek için çaba sarf ediyoruz. İnşallah bu seçimde muvaffak oluruz" dedi. 

Victoria meclisine seçildiği takdirde bir Türk olarak başarılı işlere imza atmak istediğini ifade eden Yiğit, Türklerin temsil edilmesi için destek beklediğini söyledi. Victoria meclisinde Türk toplumunu en iyi şekilde temsil edeceklerini ve verecekleri kararlarda bu sorumluluğu taşıyacaklarının altını çizen Yiğit, geçmiş seçimlerde Türklerin yoğun olduğu bölgelerde çok sayıda geçersiz oy kullanıldığını hatırlattı ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

Avustralya İşçi Partisi'nden Melbourne Kuzey Bölgesi eyalet milletvekili adayı olan ve 25 yıldır İşçi Partisi'nde çeşitli görevlerde bulunan Burhan Yiğit, 2000 yılında Hume bölgesinde belediye meclis üyeliğine seçildi. Yaklaşık 10 yıl bu görevi sürdürdükten sonra bir dönem Hume Belediye Başkanlığı görevini de yürüten Yiğit, 1961 yılında ailesi ile birlikte Samsun'dan Avustralya'ya göç den bir aileye mensup. Burhan Yiğit halen bir emeklilik şirketinde görev yapıyor. 

Victoria eyalet meclisinde 4 Türk milletvekili olabilir 

Avustralya'nın Victoria eyalet meclisinde İşçi Partisi'nden Adem Kubilay Somyürek ve John Eren, 2002 yılından bu yana milletvekili olarak görev yapıyor. Avustralya İşçi Partisi'nden milletvekili adayı olan Nazlı Süleyman ve Burhan Yiğit'in parlamentoya girmesi durumunda hem Victoria hem de Avustralya tarihinde ilk kez dört Türk kökenli milletvekili birlikte görev yapacak. Avustralya Federal Senatosu'na İşçi Partisi'nden Victoria eyalet senatörü olarak seçilmeyi başaran Mehmet Tillem'in dışında diğer eyaletlerde Türk kökenli milletvekili bulunmuyor.